latinica  ћирилица
11/02/2020 |  13:59 ⇒ 17:57 | Аутор: СРНА

Не дозволити изградњу одлагалишта на Трговској гори

Учесници данашњег радног састанка у Сарајеву који је организовао министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац сагласни су да се не смије дозволити да Хрватска изгради одлагалиште за нуклеарни и радиоактивни отпад на локалитету Трговска гора, на граници са БиХ.
Нови Град-састанак - Фото: СРНА
Нови Град-састанакФото: СРНА

Кошарац је рекао да су учесници састанка закључили да је градња одлагалишта на Трговској гори неприхватљива и да треба истрајати у борби против тога.

- Наш примарни циљ је заштита живота грађана и животне средине. У првом плану нам је заштита седам локалних заједница и грађана који ту живе - изјавио је Кошарац новинарима након састанка.

Он је рекао да је на састанку усвојен закључак о формирању експертског тима који ће радити на заступању БиХ у овом случају.

- Сви нивои власти биће укључени у овај случај, односно све институције како би се зауставила изградња - рекао је Кошарац и најавио да ће наставити да о овом питању упознаје европске званичнике.

Он је истакао и да од Хрватске није стигао ниједан званичан акт када је ријеч о изградњи одлагалишта за нуклеарни и радиоактивни отпад на Трговској гори.

Осим Кошарца, састанку су присуствовали министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, министар екологије и туризма Федерације БиХ Едита Ђапо, посланици парламентарне групе Зелени клуб Саша Магазиновић и Јасмин Емрић, замјеници директора Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ Зоран Тешановић и Емир Диздаревић.

Присутни су били и начелници општина Нови Град Мирослав Дрљача, Крупе на Уни Младен Кљајић, Костајнице Драго Бундало, Босанске Крупе Армин Халитовић, те начелник Одјељења за стамбено-комуналне послове општине Козарска Дубица Даријан Бабић.