latinica  ћирилица
11/02/2020 |  14:04 | Аутор: srpskainfo.com

Радић осуђен због напада "зољом" на зграду у Бањалуци

Александар Радић (44) из Челинца осуђен је на двије године због ракетног напада на зграду концерна Аграм 30. марта 2018. године у Бањалуци.
Александар Радић (Фото:  Синиша Пашалић/РАС Србија) -
Александар Радић (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија)

Првостепену пресуду изрекао му је Основни суд у овом граду.

Кривим је проглашен по оптужници која га терети за терети за кривична дјела изазивање опште опасности и недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја.

Радић је раније био оптужен за тероризам, али је то одбачено.

Судија Далибор Кордић је рекао да је кључни доказ био вјештачења ДНК трагова, а који су пронађени на зољи и који се поклапају са осуђеним Радићем.

У оптужници се наводи да је Радић 30. марта 2018. године око 23.40 сати у улици Булевар српске војске испалио пројектил из "зоље" на споменути објекат.

У том тренутку у згради се налазио радник Д.Д, запослен на пословима осигурања.

Ракета је погодила девети спрат наведене зграде гдје су смјештене пословне просторије једног друштва за осигурање, те је експлодирала, пробила прозор на згради и завршила путању у плафону канцеларије.

– Усљед дејства експлозије бојеве главе овог пројектила, изазвана је опасност по живот оштећеног Д.Д. и проузрокована материјална штета у износу од 29.129 КМ – наведено је у оптужници.

У оптужници се додаје да је Радић након тога, у улици Франа Супила код броја 8, одбацио празан лансер наведеног ручног ракетног бацача и удаљио се у непознатом правцу.

Када је у питању друго кривично дјело које му се ставља на терет, истиче се да је у току 2018. године, до дана критичног догађаја недозвољено држао “зољу“, чије набављање, продаја, ношење или држање грађанима уопште није дозвољено.