latinica  ћирилица
11/02/2020 |  14:40 | Аутор: СРНА

Оптужени за помагање у убиству Ивановића негирали кривицу

Свих шесторо оптужених за саучесништво и помагање у извршењу убиства Оливера Ивановића негирали су данас кривицу пред Посебним одјељењем Основног суда у Приштини.
Суђење за убиство Оливера Ивановића (Фото: КСП) -
Суђење за убиство Оливера Ивановића (Фото: КСП)

Добрица Лазић, адвокат оптужене Силване Арсовић, рекао је да је на рочишту прочитана оптужница против окривљених полицајаца Драгише Марковића, Жарка Јовановића, Недељка Спасојевића, Радета Басаре и цивила Марка Рошића и Арсовићеве.

Они су оптужени да су умијешани у убиство Оливера Ивановића 16. јануара 2018. године у сјеверном дијелу Косовске Митровице, а Лазић је навео да је Арсовићева, према новој измијењеној оптужници, окривљена да је у саизвршилаштву учествовала у убиству предсједника Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда", у којој од оснивања ради као секретарица.

- Сви оптужени су се изјаснили да на било који начин нису умешани у убиство Оливера Ивановића - истакао је Лазић.

Оцјењујући да је оптужница заснована на погрешно или непотпуно прикупљеним доказима и неоснованим чињеницама, Лазић је рекао да је и захтјев специјалног тужиоца Суљ Хоџе да буде одређен кућни притвор Арсовићевој, Јовановићу и Марковићу неоснован, али да остаје да се суд у разумном року изјасни о приједлогу специјалног тужиоца.

- Одбрана оптужених очекује да ће тај захтјев специјалног тужиоца бити одбачен и да ће нашим клијентима бити омогућено да се бране са слободе - додао је Лазић.

Сматра да је цјелокупна оптужница неоснована јер специјални тужилац ни у једном сегменту не наводи идентитет или бар оправдану сумњу о могућим наручиоцима и починиоцима убиства Ивановића.

Наставак суђења је заказан за 24. март, али је браниоцима оптужених дата могућност да у року од 30 дана уложе приговоре на оптужницу.

- Сви ми адвокати окривљених очекујемо да ће судско вијеће одбацити оптужницу и наложити специјалном тужиоцу да оптужницу подигне на основу доказа и релевантних чињеница - нагласио је Лазић.

Оливер Ивановић убијен је 16. јануара 2018. године са шест метака из пиштоља из аутомобила у покрету испред сједишта ГИ "Слобода, демократија, правда", чији је био предсједник, у сјеверној Косовској Митровици.

Петоро од шесторо оптужених ухапшени су 24. новембра 2018. године у акцији специјалне косовске јединице полиције РОСУ на сјеверу Косова.

Потјерница у овом предмету расписана је и за потпредсједником Српске листе Миланом Радојичићем и командиром Косовске полицијске службе за регион Сјевер Жељком Бојићем.