latinica  ћирилица
11/02/2020 |  15:13 ⇒ 16:11 | Аутор: РТРС

Интензивирати сарадњу на реализацији ауто-пута Београд-Сарајево

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић и амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић сагласни су да треба интензивирати сарадњу на реализацији споразума двије земље о изградњи ауто-пута Београд-Бијељина-Брчко-Сарајево и брзе саобраћајнице од Сарајева преко Пала, Рогатице, Вишеграда, Вардишта, са везом за Горажде, до Београда.
Војин Митровић и Александар Ђорђевић - Фото: СРНА
Војин Митровић и Александар ЂорђевићФото: СРНА

Митровић и Ђорђевић су током данашњег сусрета у Сарајеву нагласили да приоритет у реализацији овог регионално значајног инфраструктурног пројекта има изградња моста на Рачи и ауто-пута до Бијељине, те повезивање овог ауто-пута са дијелом Коридора "Пет це" према Добоју и ауто–путу до Бањалуке, саопштено је из Министарства комуникација и транспорта.

Митровић је најавио да ће о реализацији пројекта изградње ауто-пута Београд-Сарајево наредне седмице у Београду разговарати са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зораном Михајловић.

Према ријечима Митровића, потребно је што хитније уклонити било какве административне препреке за реализацију овог великог инфраструктурног пројекта, који ће, како је нагласио, дати огроман допринос бољем повезивању свих земаља у региону, те на много већи значајно ниво подићи привредну сарадњу и размјену БиХ и Србије.

На састанку је било ријечи и о стварању услова за потписивање Споразума између Савјета министара и Владе Србије о одржавању и реконструкцији друмских међудржавних мостова.

Ђорђевић је изразио задовољство због чињенице да је Савјет министара у новом сазиву већ на првој сједници донио одлуку о одобравању додатних средстава за изградњу граничног прелаза Братунац-Љубовија, чиме ће у пуну функцију бити стављен мост "Братољуб", који је изградила Србија, а који повезује ове двије општине у БиХ и Србији.

У саопштењу је наведено да је на састанку било ријечи и о могућностима унапређења жељезничког саобраћаја између БиХ и Србије, те је Митровић предложио интензивирање састанака и разговора на којима би биле размијењене добре праксе и искуства из Србије у тој области и безбједности жељезничког транспорта.