latinica  ћирилица
11/02/2020 |  15:32 ⇒ 17:56 | Аутор: СРНА

Кошарац: Хрватска никада није обавијестила БиХ о својим намјерама

Хрватска никада није званично обавијестила органе и институције у БиХ о својим намјерама да евентуално одустане од изградње одлагалишта за нуклеарни и радиоактивни отпад на Трговској гори, изјавио је данас министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.

- И поред свега, за нас у БиХ и даље су веома важни добросусједски односи са Хрватском, те ћемо ту дипломатски мисију наставити - рекао је Кошарац на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Он је упитао шта би било кад би евентуално БиХ одлучила да неко слично одлагалиште отпада направи изнад Дубровника.

Кошарац је рекао да је ово веома важно питање за институције у БиХ и њене грађане, који јединствено истичу да је та намјера неприхватљива за БиХ, што је потврђено и на данашњем састанку у Министарству спољне трговине и економских односа.

- Све институције БиХ, укључујући и Предсједништво БиХ, одлучне су да истрају у борби против изградње поменутог одлагалишта на Трговској гори, јер је наша примарна обавеза заштита здравља и живота становништва БиХ и животне средине у сливу ријеке Уне - рекао је Кошарац.

Он је упозорио на могућност негативних посљедица по те грађане уколико се званични Загреб оглуши о захтјеве БиХ.

Кошарац је најавио формирање експертско-правног тима који ће, како је рекао, коначно почети озбиљно да се бави рјешавањем проблема званог Трговска гора, и који ће о свему обавјештавати Савјет министара.

- Сви институционални капацитети БиХ биће укључени у онемогућавање изградње одлагалишта за нуклеарни и радиоактивни отпад на Трговској гори. О овом проблему информисаћемо и релевентне институције ЕУ, а ја сам одређене ставове већ саопштио зваичницима ЕУ приликом недавне посјете Бриселу - додао је Кошарац.

Он је најавио и састанак са министром иностраних послова у Савјету министра Бисером Турковић, све с циљем ефикаснијег рјешавања овог спора са Хрватском.

Министар екологије и туризма Федерације БиХ Едита Ђапо поздравила је иницијативу Кошарца да данас у Сарајеву организује овај састанак, на којем је још једном потврђен јединствени став свих институција БиХ да је неприхватљива изградња одлагалишта за нуклеарни и радиоактивни отпад на Трговској гори.

Она је нагласила да је ово је отворено питање између БиХ и Хрватске, да се нада да ће бити ријешено на задовољавајући начин, а да у свему томе највећу улогу имају министри Кошарац и Турковићева, са сарадницима.

Ђапо сматра да је кључ рјешења овог проблема у томе да Хрватска одустане од пројекта Трговска гора.

Посланик у парламентарној групи "Зелени клуб" Саша Магазиновић данашњи састанак код министра Кошарца оцијенио је као примјер како се може и мора заједно радити у БиХ, јер је то у интересу свих њених грађана.

- Данашњи састанак важан је корак у рјешавању актуелног проблема са Хрватском - рекао је Магазиновић и додао да је хрватски Сабор неке друге локације у односу на Трговску гору значајније бодовао као могућа одлагалишта нуклеарног отпада.

Он је рекао да је на састанку поменута и одређена иницијатива за доношење конкретних стратегија, али да то још није за јавност.

У Сарајеву је данас одржан радни састанак у вези са најавом Хрватске да ће градити одлагалиште за нуклеарни и радиоактивни отпад на Трговској гори, који је организовао Кошарац.

Састанку су присуствовали и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, министар екологије и туризма Федерације БиХ Едита Ђапо, посланици парламентарне групе "Зелени клуб" Саша Магазиновић и Јасмин Емрић, замјеници директора Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ Зоран Тешановић и Емир Диздаревић.

Присуствовали су и начелници општина Нови Град Мирослав Дрљача, Крупе на Уни Младен Кљајић, Костајнице Драго Бундало, Босанске Крупе Армин Халитовић, те начелник Одјељења за стамбено-комуналне послове општине Козарска Дубица Даријан Бабић.