latinica  ћирилица
11/02/2020 |  15:33 ⇒ 17:56 | Аутор: СРНА

Голић: Свим правним средствима спријечити градњу одлагалишта

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић данас је изразила потребу за заједничким дјеловањем надлежних институција свим правним средствима како одлагалиште за нуклеарни и радиоактивни отпад на Трговској гори у Хрватској не би било изграђено.

Захваливши министру спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташи Кошарцу на организацији састанка у Сарајеву о овом питању, Голићева је рекла да је овај скуп, на којем су учествовали представници институција БиХ, ентитета и локалних заједница угрожених најавом изградње одлагалишта на Трговској гори, први у овом формату.

Истичући потребу да се заштити 230.000 до 250.000 људи који живе у сливу ријеке Уне, на граници са Хрватском и локалитетом одређеним за нуклеарно одлагалиште, Голићева је подсјетила да ју је Савјет министара својевремено именовао за предсједника радне групе у вези са овим проблемом.

- Писала сам закључке, достављала их, била спремна да дођем на сједницу Савјета миниситара да их информишем шта смо урадили, али никада нисам била позвана - истакла је Голићева и навела да је једном приликом поменула и мјере реципроцитета, на шта су услиједила бурна реаговања из Хрватске, али и из БиХ.

Она је нагласила да је у овом случају неопходно поштовати струку, укључујући и експертски правни тим који ће се бавити овим питањем на међународном нивоу.

- Постоји инстанца и у овом случају - Секретаријат конвенције коју смо ратификовали и ми и Хрватска, а који се бави онима који је крше - навела је Голићева и истакла да је крајња инстанца међународни суд уколико Секретаријат конвенције не би могао арбитражом ријешити спор.

Голићева је рекла да је од Предсједништва БиХ затражено да се приликом креирања буџета БиХ обезбиједе средства за финансирање експертског правног тима.

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске поручила је да стоји иза људи који живе у 13 општина у сливу ријеке Уне, а који су директно и индиректно угрожени овом намјером Хрватске.

- Помозимо сви у БиХ градовима и општинама у сливу ријеке Уне, не дозволимо да се изгради то одлагалиште - рекла је Голићева.

Начелник Новог Града Мирослав Дрљача упозорио је да Хрватска није испоштовала ниједну од обавеза по међународним конвенцијама.

Он је истакао да је избор Трговске горе за одлагалиште интересантан, с обзиром на то да не испуњава техничке услове и да је добио најмање бодова поред још три локације које су биле у оптицају.

- Локација Мајдан која је на 20 километара од границе са БиХ добила је више бодова, па је евидентно да би одлагалиште требало да буде тамо, а не на граници са БиХ - закључио је Дрљача.

Према његовим ријечима, одлагалиште на Трговској гори, уколико буде изграђено, било би на 800 до 900 метара од бунара из којих се водом напаја више од 60 одсто станивништва Новог Града и мање од 2.000 метара од двије средње школе.

- За нас је то неприхватљиво и људи из Новог Града размишљају о неким сигурнијим мјестима уколико се ово питање не ријеши на адекватан начин, а то је да се удаљи од границе са БиХ, односно од Новог Града - каже Дрљача.

Састанку су присуствовали и министар екологије и туризма Федерације БиХ Едита Ђапо, посланици групе "Зелени клуб" у парламенту БиХ Саша Магазиновић и Јасмин Емрић, замјеник директора Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ Зоран Тешановић, те представници општина највише угрожених одлуком да се на Трговској гори гради одлагалиште за нуклеарни и раадиоактивни отпад.