latinica  ћирилица
11/02/2020 |  15:45 | Аутор: СРНА

Петковић: Књижење земљишта Српске на БиХ значило би ревизију Дејтона

Бањалучки адвокат Милан Петковић оцијенио је да је Уставни суд БиХ, проглашавањем члана 53 Закона о пољопривредном земљишту Републике Српске неуставним, ушао у сферу ентитетских надлежности, те нагласио да би евентуално књижење земљишта Српске на БиХ значило ревизију Дејтонског мировног споразума и умањење капацитета Српске.
Милан Петковић - Фото: РТРС
Милан ПетковићФото: РТРС

Петковић је рекао да је Уставом Српске прописано да Република штити и регулише својинске и облигационе односе.

- Уколико би се на овај начин /пољопривредно/ земљиште, односно територија Српске, књижила на БиХ, то би значило ревизију Дејтонског споразума и умањење капацитета Српске - рекао је Петковић, који је и потпредсједник Уједињене Српске.

Он је рекао да би могући наредни корак институција Српске на овом плану могао да буде измјена оспореног члана, али да се суштински ништа неће промијенити.

- Овдје БиХ посредством Уставног суда БиХ жели да отима земљиште, као што се то у посљедње вријеме покушава одређеним законима у Црној Гори - појаснио је Петковић.

Уставни суд БиХ утврдио је раније да је Уставу БиХ супротан члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Српске којим је прописано да предметно пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посјед Српске.

Уставни суд утврдио је да је ријеч о искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске раније је саопштено да је Уставни суд БиХ из чисто политичких разлога прогласио неуставним члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Српске, а поручили су и да, према Уставу, БиХ нема своју имовину, већ она припада ентитетима.

- Имовина припада ентитетима, осим ако су се у одређеном случају о томе усагласили ентитети - рекли су тада у ресорном министарству.

Народна скупштина је лани усвојила Закон о пољопривредном земљишту, којим је дефинисано да је државно пољопривредно земљиште својина Српске.