latinica  ћирилица
11/02/2020 |  16:18 | Аутор: СРНА

Бањац: Не спроводити одлуке Уставног суда БиХ супротне Дејтону

Шеф Посланичког клуба ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац сматра да Република Српска има механизме да не спроводи одлуке Уставног суда БиХ које нису засноване на праву и супротне су Дејтонском споразуму.
Дарко Бањац (фото:атв) -
Дарко Бањац (фото:атв)

- Република Српска има механизме да не спроводи одлуке Уставног суда БиХ зато што такве одлуке нису засноване на праву, Дејтонском споразуму, већ на политичким одлукама појединих лобија и дијела међународне заједнице - рекао је Бањац Срни.

Бањац је упозорио да оваквим понашањем Уставни суд БиХ и дио међународне заједнице све више доприносе да БиХ не успије као пројекат, односно буде неодржива.

- Уставни суд БиХ, који већину пресуда доноси прегласавањем уз помоћ страних судија, требало би што прије да престане да постоји и да се у његов рад уведу домаће судије - закључио је Бањац.

Уставни суд БиХ утврдио је прошле седмице да је Уставу БиХ супротан члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Српске којим је прописано да предметно пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посјед Републике Српске.

Уставни суд је утврдио да је ријеч о искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине.