latinica  ћирилица
11/02/2020 |  16:35 ⇒ 18:45 | Аутор: РТРС

Бијељина: Породица Лукић даровала болници ултразвучни хируршки нож

У бијељинску болницу данас је стигао ултразвучни хируршки нож Хармоник скалпел, који ће побољшати квалитет услуга ове здравствене установе. Апарат вриједности 70 хиљада марака донација је породице Лукић из Бијељине.

Породица Лукић из Бијељине одлучила се на донацију овог апарата из хуманих разлога.

- Ријешили смо да донирамо неки вид помоћи и одлучили смо се за овај апарат који ће помоћи грађанима града Бијељина и Семберије и свима ће добро доћи за лакше операције - навео је Мирослав Лукић.

Ултразвучни нож Хармоник скалпел има широку примјену у хирургији. Ово је један од најсавременијих апарата, који ће у великој мјери побољшати квалитет здравствених услуга болнице у Бијељини.

- Хирурзима јако пуно значи у раду. Скраћује им вријеме операције и боравак у операционој сали. Смањује се број лигатура за саму операцију, број болесничких дана, као и број постоперативних компликација - навела је Милица Ловрић директорица ЈЗУ болница Свети Врачеви Бијељина.

Фото: РТРС

Овај нож болницу у Бијељини уводи у ред установа у којима могу да се раде врхунске лапароскопске операције. Такође и у отвореним операцијама овај нож омогућава сигурнији приступ сваком наредном обољењу које ће се лијечити хируршки.

- Не само што лакше коагулише, односно затвара крвне судове, већ смањује оштећења околних ткива. То оштећење је сведено на минимум, а то значи да не олакшава само нама рад, већ и пацијенту у постоперативном току омогућава бржи опоравак и ранији одлазак кући - истакао је Бојан Кењић шеф хируршког операционог блока ЈЗУ болница Свети Врачеви Бијељина.

Највећу примјену ултразвучни нож има у хирургији штитњаче, јер смањује могућност повреде нерава који се ту налазе.