latinica  ћирилица
11/02/2020 |  17:03 | Аутор: РТС

Гробља Индијанаца минирају се како би се изградио зид на граници Мексика и САД (ВИДЕО)

Америчке власти минирају гробља Индијанаца у Аризони како би ослободиле простор за градњу зида на америчко-мексичкој граници који је обећао амерички предсједник Доналд Трамп, кажу политичари и племенске вође.
Изградња зида на граници између САД и Мексика (фото: Carolyn Van Houten / The Washington Post) -
Изградња зида на граници између САД и Мексика (фото: Carolyn Van Houten / The Washington Post)

Власти су потврдиле да се изводе "контролисане експлозије" на подручју природног резервата Organ Pipe Cactus National Monument,  који је под заштитом Унеска, преноси Би-Би-Си.

Демократски конгресмен Раул Гријалва назвао је то уништавање "светогрђем".

- Сјећате се Трампових пријетњи да ће уништити иранско културно насљеђе? Изгледа да је бацио око на нешто много ближе. Како би изградио свој расистички зид, минира света мјеста покопа Индијанаца, а да није ни обавестио поглавице - написао је Гријалва на Твитеру.

По његовим ријечима, власти се нису савјетовале с племеном Тохоно О'одхам.

Удружења за заштиту околине такође су упозорила на штету која се чини локалним подземним водним резервама, као и миграцији животиња у том удаљеном пустињском подручју око двије стотине километара западно од Тускона.

Посјечени су и кактуси старији од 200 година који имају религијско значење и за племе су утјеловљење предака.

Циљ власти је да сагради девет метара висок челични зид, дужине 43 километара на подручју тог националног парка.

Шта је Organ Pipe

УН су Оrgan Pipe 1976. године прогласили међународним природним резерватом, оцјењујући да jе ријеч о "нетакнутом екосистему Сонорске пустиње".

Гријалва, који предсједава  одбором за природне ресурсе Представничког дома Конгреса, представља округ у којему је то подручје које има готово 650 километара заједничке границе с Мексиком, преноси Би-Би-Си.

Он је обишао домородачка гробља у том подручју и речено му је да су припадници племена О'одхам ту сахранили ратнике противничког племена Апача.

- Оно што смо видели на Монјумент Хилу сахрањивање је припадника противничких племена уз много поштовања - и то се сада разноси динамитом - каже Гријалва.

На једном од подручја захваћених радовима пронађени су артефакти стари и до 10.000 година.

Племенски вођа Нед Норис Јуниор казао је за Аризона Републик да су на тој земљи, иако је сада контролишу америчке власти, живјели од памтивијека.

- То су наши преци. То су наши остаци, оно што нас чини племеном, на читавом том подручју. И наша је обавеза да учинимо што год је потребно да то заштитимо - нагласио је он.

Према интерној анализи Савезне агенције за националне паркове коју је прибавио Вашингтон пост, градња Трамповог зида уништила би до 22 археолошке локације само у парку Organ Pipe.

Оно што је омогућило такво понашање америчким властима је Закон о националној безбједности који америчком предсједнику омогућава да стави ван снаге друге прописе који, међу осталим, штите индијанска гробља, угрожене животињске врсте или околине.