latinica  ћирилица
11/02/2020 |  17:12 ⇒ 17:58 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Мигрантска криза је безбједносно питање

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је данас да је мигрантска криза, прије свега, безбједносно питање за БиХ и можда најтеже питање у раду Граничне полиције.

- Чињеница је да институције БиХ нису адекватно реаговале на мигрантску кризу, да смо били неспремни и да је БиХ постала мјесто у коме има више миграната него у Србији која је два или три пута већа од БиХ - рекао је Тегелтија након састанка са директором Граничне полиције БиХ Зораном Галићем у Бијељини.

Он је истакао да мигрантска криза није само питање Граничне полиције, већ свих безбједносних агенција, и да је веома важно да се успостави систем координације између њих и обезбиједи заједнички рад.

- Веома сам заинтересован за ефикасан рад Граничне полиције и два важна посла које у овом тренутку раде. То су проток људи, робе и капитала на граничним прелазима што је и основна функција Граничне полиције и унутар тих послова заиста постоји доста потешкоћа. Друго питање је обезбјеђења такозване "зелене границе" са свим проблемима који су се у заштити границе појавили са појавом мигрантске кризе на овим просторима - додао је Тегелтија.

Он је као потешкоће навео регулисање техничких услова за рад Граничне полиције и њихове техничке опремљености, као и кадровске попуњености.

- Сасвим сигурно ће са овим бројем граничних полицајаца који је сада на располагању веома тешко успјети обезбиједити такозвана "зелена граница" - оцијенио је Тегелтија.

Према његовим ријечима, за ефикаснији рад Граничне полиције веома је важна и измјена одређених законских рјешења како би се створиле боље претпоставке за њихов рад.

- Наше заједничко настојање је да унаприједимо услове рада на граници, да путници и привредници не би губили вријеме на граничним прелазима јер много примједби добијамо да су задржавања у БиХ и из Србије и Хрватске често превелика и да су гранични прелази пребукирани. Потребно је посветити више пажње Граничној полицији, њиховом кадровском и техничком опремању - оцијенио је Тегелтија и најавио да ће у томе имати пуну подршку Савјета министара.

Он је додао да је пред Граничном полицијом и свим безбједносним агенцијама поново година у којој ће се сусрести са великим бројем миграната на подручју БиХ.

Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић рекао је да су Тегелтију упознали о безбједносној ситуацији на граници и суштинским порблемима који тиште ову полицијску агенцију, али и понудили рјешења за превазилажење неких проблема.

- То укључује измјену одређених законских и подзаконских аката како би, на задовољство свих грађана, ову полицијску агенцију оспособили да може одговорити на глобалне изазове - навео је Галић.

Он је истакао да су већ почетком мигрантске кризе у БиХ, па и прије ње, гласно и јасно изнијели став да Гранична полиција БиХ по постојећим законским рјешењима, која нису промијењена 20 година, неће моћи на адекватан начин одговорити на кризу.

Галић је похвалио сарадњу са Министарством унутрашњих послова Републике Српске, чијих 73 припадника пружају испомоћ Граничној полицији, као и са полицијским агенцијама на нивоу БиХ.

- Да би свеукупна ситуација била боља за БиХ морамо у ходу мијењати законске и подзаконске акте, јер постојећим правилником 85 одсто полицијских службеника ради на контроли преласка границе, а само 15 одсто је у надзору "зелене границе" дуж 1.603 километра - описао је Галић стање са којим је Гранична полиција дочекала мигрантску кризу.

Он је поручио да је у БиХ потребно обезбиједити новац да би се ова полицијска агенција довела у ситуацију да на професионалан начин одговори глобалном изазову.

Галић је навео да Граничној полицији БиХ недостаје 388 полицијских службеника.

Радни састанак са предсједавајућим Савјета министара одржан је у сједишту Теренске канцеларије Граничне полиције у Бијељини.

МЕЂУНАРОДНА ЗАЈЕДНИЦА НАЈМАЊЕ ПОМОГЛА БиХ У МИГРАНТСКОЈ КРИЗИ

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је данас да је међународна заједница најмање помогла БиХ у рјешавању мигрантске кризе.

- Наша очекивања су од свих представника међународне заједнице да се значајније укључе у питање рјешавање мигрантске кризе у БиХ - рекао је Тегелтија новинарима током посјете Бијељини.

Он сматра да Међународна организација за миграције неће престати да финансира подршку Граничној полицији и неким хуманитарним питањима у БиХ, те истиче да за то нема ни основа, нити разлога.

- Не да неће престати, него очекујем да ће појачати своје активности и подршку у цијелом овом процесу, а БиХ ће урадити оно што треба са своје стране, мислим прије свега на полицијска тијела - рекао је Тегелтија.