latinica  ћирилица
11/02/2020 |  18:51 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Митровић и Рајчевић о законима из области електронске идентификације

Министар комуникација и транспорта БиХ Војин Митровић разговарао је данас у Сарајеву са министром за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђаном Рајчевићем.

Током сусрета размијењена су мишљења у вези са законским пројектима који се односе на област електронске идентификације и услуга повјерења у електронским трансакцијама, као и на области информационе безбједности и безбједности мрежних и информационим системима.

Изражавајући захвалност министру Рајчевићу, који је први министар из Републике Српске у посјети Министарству комуникација и транспорта БиХ, министар Митровић рекао је да је потребно усагласити мишљења и ставове свих нивоа власти у процесу израде ових законских аката.

Најављујући разговоре на ову тему и са ресорним министром у Влади Федерације БиХ, министар Митровић нагласио је да би сагласност свих нивоа власти, као и учешће представника Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко Дистрикта у изради закона на државном нивоу, обезбиједила лакшу проходност тих закона у Савјету министара БиХ, те њихову примјену у пракси.

Саговорници су оцијенили да је ријеч о важним областима и законским пројектима, чије би усвајање побољшало квалитет информационе безбједности, као и безбједности трансакција између институција на различитим нивоима власти у БиХ.

Усвајање закона у овим областима олакшало би, како је речено, и проблеме приватних субјеката у сарадњи са институцијама власти у ентитетима и на нивоу БиХ.

Министар Рајчевић оцијенио је су овакви сусрети прилика да се избјегну раније несугласице у вези са надлежностима различитих нивоа власти, као и да се превазиђу разлике и успостави синергија у дјеловању ентитетских и државних институција.

Заједнички је закључено да су састанци ове врсте добар рецепт за дјеловање свих министарстава на нивоу БиХ, чиме би се избјегли неспоразуми и несугласице са другим нивоима власти, те отворио пут за квалитетнију сарадњу у корист свих грађана БиХ.