latinica  ћирилица
11/02/2020 |  19:36 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Брзо објавили, још брже повукли - лажна вијест о смрти генерала Младића

Неколико великих медијских кућа из Федерације БиХ и региона објавило је данас лажну вијест да је преминуо генерал Ратко Младић. Без неопходне провјере, позвали су се на садржај са Твитер профила министарке спољних послова БиХ Бисере Турковић. Да је ријеч о неистини потврдио је Дарко, син генерала Ратка Младића, али и сама Бисера Турковић, која како је навела уопште нема налог на овој друштвеној мрежи.

На Твитер налогу на којем су име и фотографија министарке спољних послова БиХ Бисере Турковић објављено је да је из Хага потврђена смрт генерала Ратка Младића.

Вијест су одмах, без провјере, преузели поједини медији, међу првима Дневни аваз и портал Кликс. Први се на Твитеру огласио некадашњи министар спољних послова самозване државе Косово Петрит Селими славећи смрт и описујући генерала Младића као монструма. Бујицу увреда на Младићев и рачун Војске Републике Српске зауставила је информација да је у питању лажна вијест.

- Његово здравље се компликује, нажалост, али хвала Богу жив је. Надам се да је далеко од ове ситуације какву неки прижељкују. Ја сам се с њим чуо једно 45 минута прије вијести, тако да сам претпоставио да је лажна - рекао је Дарко, син Ратка Младића.

Лажну вијест о својој смрти, шаљиво је прокоментарисао и сам генерал Младић.

Жив сам, мајке ми - поручио је генерал Младић.

Нешто прије тога министарка Турковић саопштила је да нема ништа са профилом креираним дан прије објављивања информације која је на ноге дигла медијске редакције региона и комплетну јавност.

- Министарство спољних послова обавјештава јавност да је ријеч о лажном Твитер профилу. Профил није креирала министарка Турковића па се ни вијести пласиране путем тог профила не могу њој приписати - наведено је из Министарства спољнох послова БиХ.

Није дуго трајала неизвјесност о човјеку који је направио овај лажни профил. Сам је написао име и презиме. Ријеч је о новинару из Италије Томасу де Бенедетију. Познат је по томе што већ осам година на Твитеру објављује лажне вијести, наводно, да би указао на обим њихових негативних посљедица.

Жртве Де Бенедетијевих експеримената биле су и највеће свјетске медијске куће попут Њјујорк тајмса, Гардијана и Јуесеј тудеја.