latinica  ћирилица
11/02/2020 |  19:42 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Потписан протокол о систему раног упозоравања на поплаве 

У склопу система за прогнозу и рано упозорење на поплаве у сливу ријеке Врбас потписан је протокол између надлежних агенција, уз подршку Министарства спољне трговине и економских односа БиХ и Министарства за просторно уређење, грађевинартсво и екологију Републике Српске као контакт институције БиХ према УН конвенцији о климатским промјенама.

Систем за прогнозу и рано упозорење на поплаве у сливу ријеке Врбас један је од главних алата управљања ризиком чији је циљ правовремена реакција на потенцијалне поплаве на простору кроз које протиче ова ријека. Поред Врбаса у пројекат су укључене и ријеке Сава, Уна, Сана.

- За нас је веома важно да у реалном времену добијемо све информације које се тичу надолазећих високих вода како би смо са тим информацијам могли квалитетно да прогнозирамо и обавјештавамо становништво - навео је Мирослав Милановић директор Вода Српске.

Директор Агенција за водно подручије ријеке Саве Сејад Делић додао је да је пилот пројекат од великог значаја за рано упозорење од поплава за ријеку Уну и Сану, па је самим тим и прогнозни модел за Врбас.

Климатске промјене које су погодиле и наше просторе доводе до честих непогода, због тога је веома значајно спровођење овог пројекта. Циљ је прилагодити се ризицима од поплава кроз примјену нових технологија које ће омогућити економске активности отпорније на климатске промјене. Уз помоћ УНДП-а овај програм спроводи се у склопу УН конвенције о климатским промјенама.

- Овим пројектом је много постигнуто кад је у питању заштита од вода, од полава, а све у циљу како би у случају великих вода и могућих поплава грађни били благовремено обавјештени - навела је Сребренка Голић министарка за просторно уређење, грађевинартсво и екологију Републике Српске.

Резидентна представница УНФП-а у БиХ Стелиана Недера истакла је да је за развој овог система глобални фонд издвојио 400.000, а ентитетске агенције око 200.000 марака.

Вриједност овог пројекта је пет милиона долара, а њиме су обухваћене све општине кроз које пролазе Врбас, Уна, Сава и Сана.