latinica  ћирилица
11/02/2020 |  19:54 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Може ли се регулисати цијена школских екскурзија?

Сезона екскурзија само што није. Тендерске процедуре за избор агенција које ће организовати ђачка путовања школе приводе крају, а велики број родитеља већ је почео да плаћа рате за ваннаставне активности. Цијене за основце и средњошколце, по многима, и даље су безобразно скупе.

Провјерили смо на који се начин бирају агенције за организацију екскурзије и хоће ли и када цијене њихових услуга бити ниже.

Основци на Јахорину или у Србију – средњошколци у Грчку, Италију, Француску или Шпанију - те дестинације најчешће посјећују ученици Српске на екскурзијама, вишедневним ваннаставним активностима за које поједини родитељи морају да издвоје и читаву плату.

А цијена од 400 КМ само је за екскурзију у основним школама. Екскурзије за средњошколце још су скупље. Цијене формирају агенције на основу тендера који објави школа. Уз најнижу цијену, у одлуку о најбољем понуђачу улази и број гратис мјеста, па и могућност плаћања на рате. Коначну одлуку о избору најкомпетентније агенције доноси директор.

- Скупо јесте наравно, да ли је то почетак, крај године, удар је на џеп. Цијене се пуно не мијењају, али јесу скупе - сматра Спасоје Васиљевић предсједник Актива директора средњих школа у Добоју.

Колики је то удар на буџет често су свјесни и сами ученици. Они који су били на екскурзији не крију одушевљење, али кажу да би отишли и сами су скупљали новац.

Упркос напорима, такво издвајање многе породице не могу да поднесу, па су процјене да око 20% ученика годишње и не оде на екскурзију због лошег социјалног стања. Како би промијенили тај број, у ресорном министарству промијенили су Правилник на основу којег се екскурзија организује и он ће се примјењивати наредне школске године.

- У основној школи цијена, понуда цијене екскурзије и школе у природи по ученику не може да буде већа од 70% од најниже нето плате, а у средњим школама да предложена цијена екскурзије по ученику не може да буде више од 60% од просјечне плате - рекла је Наталија Тривић министарка просвјете и културе Републике Српске.

То значи да би у наредној школској години цијена екскурзије за основношколце могла да буде највише око 360 марака, а за средњошколце око 600. Да ће ова одлука знатно промијенити ситуацију најбоље по родитеље, али и ученике, став је предсједника Актива директора средњих школа у Бањалуци.

- Сигурно хоће и мало приморати агенције да редукују своје понуде. Што се тиче наше школе, ми смо у том броју, све зависи од дестинације - истакао је Љубомир Бајић предсједник Актива директора средњих школа Бањалука.

Интересантно је и да је измјеном правилника Министарство огранизацију школе у природи омогућило само за пети разред, док је одржавање једнодневних излета ограничило само на подручје локалне заједнице у којој је школа.