latinica  ћирилица
11/02/2020 |  20:36 ⇒ 20:50 | Аутор: sputniknews.com

Америка и Њемачка 50 година пратиле тајне преписке више од 100 земаља

Америчка Централна обавјештајна агенција је више од 50 година преко швајцарске компаније за шифровање поруке пратила тајне војне и дипломатске преписке више од 100 земаља, наводи се у истраживању које је објавио лист Трибун де Женев.
Њемачка - САД - Фото: илустрација
Њемачка - САДФото: илустрација

Наводи се да је компанија Крипто АГ, која се од 1952. године налази у швајцарском кантону Цуг, снабдијевала државе уређајима за шифровање, како би заштитили тајне податке и поруке.

Како се наводи, Централна обавјештајна агенција је од 1958. године контролисала рад компаније Крипто АГ преко компаније Минерва у Линхештајну, а потом и њемачка спољна обавјештајна служба. Притом, швајцарске власти су биле упућене у рад спољних обавјештајних служби.

Уређаји за шифровање, које је произвела компанија Крипто АГ, коришћене су током рата или приликом предаје осјетљивих информација између амбасада и влада.

Међутим, обавјештајне агенције САД и Њемачке могле су да прате поруке помоћу намјерно направљених "рупа" у систему безбједности шифровања.

У истраживању се наводи да је услуге компаније користило око 130 држава, укључујући Египат, Иран, Саудијску Арабију, Либију и Аргентину.

САД и Њемачка су активно пресретале шифроване поруке током преговора са Ираном о ослобођењу америчких талаца, приликом напада терориста из Либије на САД, током рата Аргентине и Велике Британије за Фолкландска острва, као и за вријеме америчког напада на Панаму 1989. године.

Њемачка обавјештајна служба је 1993. године ставила под контролу Крипто АГ, али је Америка наставила да спроводи своје операције бар до 2012. године.

Компанија је 2018. године подијељена на двије фирме. Једна је наставила да ради искључиво за швајцарско тржиште, док је друга компанија добила назив Крипто Интернешенел, а оријентисана је на стране клијенте.

Тренутно на сајту друге компаније пише да нема никакве везе са Крипто АГ или са обавјештајним службама САД и Њемачке, него да је ријеч о приватној фирми, која је 2018. године купила бренд и активе компаније из Цуга.