latinica  ћирилица
11/02/2020 |  21:28 ⇒ 22:26 | Аутор: banjaluka.net

Ово су значајни догађаји који представљају Бањалуку у региону (ФОТО)

Бањалука је модеран град, препознатљив у свијету и региону по својим природним љепотама. Кајак, рафтинг и спортски риболов само су неке од атракција које привлаче туристе из цијелог свијета. Међутим, оно по чему је овај град такође препознатљив јесте квалитетан и богат садржај када су у питању културни, умјетнички, спортски и музички догађаји.
Бањалука-важни догађаји -
Бањалука-важни догађаји

У календару бањалучких манифестација ове године уврштени су бројни нови догађаји, али и они који постоје већ неколико година и који представљају овај град у региону и свијету. Сва ова дешавања од велике су важности за углед града, а како би расла и развијала се из године у годину значајна је и подршка коју добијају од стране друштва и институција. Ово су само неки од тих догађаја .

Nektar Fresh Wave Festival

Fresh Wave Festival - Бањалука

КАДА: август 2020. године
ГДЈЕ: тврђава Кастел
ЦИЈЕНА УЛАЗА: од 55 до 75 КМ
ВИШЕ ИНФОРМАЦИЈА: www.freshwavefestival.com

Ријеч је о најзначајнијем фестивалу електронске музике у цијелој БИХ који посјетиоцима пружа јединствену прилику да чују најпопуларније свјетске извођаче. Fresh Wave Festival одржава се на бањалучкој тврђави Кастел, што цијелом догађају даје додатну аутентичност и шарм. Од 2019. године, осим извођача електронске музике, публици се представљају и музичари из свијета хип-хоп, техно и drum and base. Осим што у град доводи највећа имена електронске музике, Fresh Wave Festival даје прилику и мањим регионалним бендовима да се представе публици. Током трајања, велики број љубитеља овог жанра ужива у љепотама не само фестивала, већ и цјелокупне Бањалуке.

Run & More Weekend Festival

Run & More Festival - Бањалука

КАДА: 11. април 2020. године
ГДЈЕ: Трг Крајине
ЦИЈЕНА УЛАЗА: од 35 до 60 КМ
ВИШЕ ИНФОРМАЦИЈА: www.runandmore.org

Централни спортски догађај због којег Бањалуку у априлу посјећују професионални и рекреативни тркачи из цијелог свијета. Полумаратон се трчи најљепшим бањалучким улицама, алејама и парковима, а завршава се на тврђави Кастел. Овај спортски фестивал уврштен је у календар свјетских престижних трка, а осим полумаратонске трке, ту су и такмичења намијењена тинејџерима, дјеци предшколског узраста, али и трке за компаније. Богат избор за све тркаче и много попратних догађаја, као што су концерти и стручни форуми, чине овај фестивал једним од најважнијих догађаја у граду.

Конференција “Конверзија“

Конференција "Конверзија" Бањалука

КАДА: 25. и 26. април 2020. године
ГДЈЕ: Бански двор
ЦИЈЕНА УЛАЗА: 197 евра
ВИШЕ ИНФОРМАЦИЈА: www.konverzija.org

"Конверзија" је регионална конференција која окупља стручњаке из области дигиталног маркетинга, а у претходне три године привукла је велику пажњу како људи из поменуте индустрије, тако и медија и великих компанија које желе подржати један овакав пословни догађај. Организатори конференције стављају нагласак на квалитет едукације, те виде овај догађај као прилику за несебичну размјену знања, искуства и квалитетно пословно увезивање. На овој дводневној конференцији чак 500 учесника имаће прилику да слуша 20 врхунских предавача који ће кроз своја предавања обрадити бројне теме из области дигиталног маркетинга. Још једна предност догађаја је чињеница да се одржава у предивном амбијенту Банског двора. Овогодишњи новитет је и хуманитарност догађаја, па ће тако седам евра од сваке продане улазнице бити донирано у добротворне сврхе.

Мотофест Бањалука

Мотофест Бањалука

КАДА: мај 2020. године
ГДЈЕ: тврђава Кастел
ЦИЈЕНА УЛАЗА: од 10 до 17 КМ
ВИШЕ ИНФОРМАЦИЈА: www.motofestbl.com

Већ три године заредом у Бањалуци се одржава Мотофест у организацији мото клуба "Стршљен". Овај догађај окупља љубитеље двоточкаша из цијелог свијета, а само у прошлој години имао је око 20.000 посјетилаца. Богат садржај фестивала је оно по чему га памте, па тако крајем маја у нашем граду имамо прилику видјети интернационалну изложбу и мото-сајам, јединствени мото-дефиле, стунт вожње, избор најбољег мотора, бајкерске игре и још много тога. Као да све ово није било довољно, овај фестивал има и хуманитарни карактер те се дио средстава донира Удружењу обољелих од хемофилије и дјецу обољелу од ове болести.

Театар фест "Петар Кочић"

Театар фест "Петар Кочић" Бањалука

КАДА: 4-11. јун 2020.
ГДЈЕ: Народно позориште Републике Српске
ЦИЈЕНА УЛАЗА: 100 КМ пакет улазница за све представе
ВИШЕ ИНФОРМАЦИЈА: www.np.rs.ba

У 2020. години Народно позориште Републике Српске организоваће XXIII Театар фест "Петар Кочић". Ова манифестација одржава се у оквиру "Прољећа у Бањалуци" које траје од априла до јуна и публици нуди око 100 разноврсних културних, умјетничих и забавних догађаја. Поред главног програма, односно позоришних представа, у склопу фестивала заступљени су и многи пратећи догађаји. Велико постигнуће за овај догађај и његове организаторе јесте то што су од прошле године добили ЕФФЕ ознаку која потврђује регионални и европски квалитет и значај овог позоришног фестивала.

Наведени догађајуису само неки од бројних који својим квалитетом и значајем представљају Бањалуку у региону. Ту бисмо могли уврстити и Међународни фестивал младог глумца ЗАПЛЕТ или, за све љубитеље хране и пића, Виносаур – вински и гастро фестивал, те Фестивал чоколаде који ће се 3. марта у Бањалуци одржати трећу годину за редом.

Бројни организатори из године у годину улажу средства и енергију како би у овом граду очували квалитетан културни, забавни и едукативни садржај. Многе од постојећих бањалучких манифестација у рангу су са свјетским догађајима и фестивалима због чега је важно истакнути потребу за давањем подршке, како у реализацији, тако и у самом учествовању и уживању у свему шта пружају.