latinica  ћирилица
11/02/2020 |  21:54 | Аутор: СРНА

Вијек опере уз "Мадам Батерфлај"

Опера Народног позоришта у Београду обиљежава вијек од оснивања, а тим поводом вечерас је на репертоару "Мадам Батерфлај", дијело Ђакома Пучинија које је у Србији премијерно изведено 1920. године у некадашњој сали "Мањежа".
"Мадам Батерфлај", Метрополитен опера (Фото: The Metropolitan Opera) -
"Мадам Батерфлај", Метрополитен опера (Фото: The Metropolitan Opera)

Директор Опере Народног позоришта Јасмина Трумбеташ Петровић истакла је да је београдска Опера једина у региону која ради пуном паром и може да се похвали премијерама и великим ансамблом.

- Београдска публика има прилику да се похвали насловима гвозденог репертоара. Сваке сезоне на сцени Народног позоришта одиграмо минимум 18 наслова, што се не могу похвалити оперске куће бивше Југославије - каже она.

Петровићева наводи да је опера бесмртна.

- Она само може у себи да садржи нове људе, нове извођаче, нове умјетнике, што је неминовност, јер све је у овом животу пролазно, али опера је бесмртна - сматра Петровићева.

Иако је још прије десет година ансамбл пожелио да први вијек постојања обиљеже у новој згради - Опера је и даље на старој адреси, преноси РТС.

"Мадам Батерфлај", комад у којем је опјевана трагедија једне жене, па је разумљив у свакој историјској епохи, само је дио репертора којим Опера обиљежава стогодишњицу.

Слиједи премијера Пучинијеве опере "Манон Леско", тачније двије премијере – 26. фебруара у Народном позоришту и 29. фебруара у Опери и театру "Мадленијанум", јер је ријеч о копродукцији.