latinica  ћирилица
11/02/2020 |  22:12 | Аутор: СРНА

Небензја: Потребни оснажени напори посредника

Амерички "споразум вијека" скренуо је пажњу на сукобе Палестинаца и Израела, али ће за проналажење поштеног рјешења бити потребни оснажени напори квартета посредника за Блиски исток, изјавио је стални представник Русије у УН Василиј Небензја.

Он је на састанку Савјета безбједности УН у Њујорку рекао да је Русија убијеђена да су за проналажење поштеног и трајног рјешења потребни координисани напори међународне заједнице.

- Сматрамо да је у тренутној ситуацији неопходно оснажити напоре квартета међународних посредника, јединог механизма унапређења процеса на Блиском истику који признаје Савјет безбједности УН - истакао је Небензја.

Руски дипломата је поновио да је Москва спремна да обезбиједи мјесто одржавања разговора Израела и Палестинске управе.

Небензја је нагласио да су предсједник Палестинске управе Махмуд Абас и представник Израела у УН Дени Денон, упркос несугласицама, данас разговарали о неопходноси наставка разговора.

- У том контексту, и даље важи наш приједлог да се Москва искористи као мјесто за директан разговор палестинских и израелских лидера без предуслова - напоменуо је Небензја.

Руски представник је подсјетио да је Русија у више наврата говорила да ће прихватити било какав мировни план који прихвате обје стране, али је упитао шта ако једна страна, у овом случају Палестинци, сматра да план није поштен и како се уопште може једнострано пронаћи рјешење, као што је то случај са планом САД.

Предсједник САД Доналд Трамп представио је план за рјешење ситуације на Блиском истоку 28. јануара.

Планом је предвиђено оснивање Палестине, са престоницом у Источном Јерусалиму, али и задржавање израелског суверенитета над окупираним територијама на Западној обали.

Премијер Израела Бењамин Нетањаху подржао је Трампов план, а одбацили су га Абас и палестинска група "Хамас".