latinica  ћирилица
12/02/2020 |  08:38 ⇒ 09:36 | Аутор: СРНА

Вучић: Подржавам глас народа који брани свој идентитет

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да се нада, али да не може да очекује да ће Подгорица повући Закон о слободи вјероисповијести, те да је глас који је подигнут у Црној Гори глас непокореног и непокорног народа који неће одустати од својих светиња и идентитета.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

- Ако неко дирне у идентитет народа, онда добије такав одговор какав смо видели претходних недеља. Тако да, шта год ви правно радили, суштински на терену људи се понашају другачије", рекао је Вучић за Спутњик.

Он сматра да Србија на најпаметнији и на врло достојанствен начин помаже Србима у Црној Гори.

- Дакле, немијешањем у унутрашње ствари Црне Горе, али борећи се за права нашег народа у Црној Гори, за опстанак Српске православне цркве не на насилан начин, већ на пристојан, демократски, правни начин, чини ми се да смо пронашли најбољу могућу мјеру - истакао је Вучић.

О могућности да се придружи српском народу у Црној Гори на некој од литија, Вучић каже да је то и хтио, али да није отишао да то не би било протумачено као мијешање у унутрашња питања друге државе.

- Да ли подржавам народ који мирно протестује, који мирно тражи своја права, који жели да сачува своје светиње, како мислите да мој одговор може да буде другачији од "да" и то једног великог "да" - рекао је Вучић.

Предсједник Србије је најавио скори састанак са свим Србима из региона.

- По повратку из Њемачке имамо састанак са Србима из Црне Горе, из Републике Српске и свим другим Србима, те српским невладиним организацијама из Црне Горе. Слиједи додјела одликовања и ордења за Дан државности на Сретење, а истог дана идемо у Брисел, јер већ 16. фебруара тамо имамо много састанака - рекао је Вучић.