latinica  ћирилица
12/02/2020 |  10:14 ⇒ 10:50 | Аутор: СРНА

Земљиште припада Српској, неуставна одлука Уставног суда

Правни стручњак Петар Кунић изјавио је Срни да одлука Уставног суда БиХ у вези са Законом о пољопривредном земљишту Републике Српске нема уставно упориште и да је Српска апсолутно у праву.
Петар Кунић (фото:унибл) -
Петар Кунић (фото:унибл)

- Нема основа да земљиште припада држави. Темељни принцип је подјела територије на ентитете. Ради територије је вођен рат, а сада Уставни суд у миру територију даје држави. Територија је и земљиште. Сада постоји могућност нулификације, односно неприхватања ове одлуке јер је она антиуставна - нагласио је Кунић.

Говорећи о недосљедности Уставног суда БиХ приликом доношења ове и ранијих одлука у вези са статусом земљишта, Кунић је истакао да је то лакрдија од Уставног суда.

- Уставни суд има три странца који су маргинални, нису афирмисани ни у својим земљама и нису искусне судије. Они суде како им кажу странци и високи представник. Искуство говори и то се показало у пракси да је Уставни суд БиХ створен да одузима надлежности Републике Српске. Ниједну одлуку, изузев неких ситних, није донио у корист Српске - каже Кунић.

Према његовим ријечима, недовољно се инсистира на принципу резидуалне преостале надлежности.

- То значи да све оно што није прецизно утврђено да припада држави, припада ентитетима. Уставни суд је занемарио ту одредбу и никада је не користи. То је најважнија одредба за ентитете, односно за Српску. БиХ има спољни, али не и унутрашњи суверенитет. Примарна надлежност припада ентитетима и Република Српска практично има унутрашњи суверенитет - појаснио је Кунић.

Он је подсјетио да никада није усвојен закон о Уставном суду БиХ који суди на основу Устава и својих правила, наводећи да таква пракса не постоји нигдје у свијету.

- У свијету нема случаја да уставни суд или врховни суд који врши функцију уставног суда није уређен законом. Подносио сам иницијативу за усвајање закона о Уставном суду БиХ, али су то одбијали бошњачки представници. Српска мора инсистирати на томе да буде усвојен тај закон. Не може Уставни суд судити на основу Устава, а мијењати Устав. Створена је могућност да Уставни суд вољом својих девет чланова мијења Устав кад год то жели јер га мијења својим тумачењем - каже Кунић.

Уставни суд БиХ утврдио је да је Уставу БиХ супротан члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Републике Српске којим је прописано да пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посјед Српске.

Уставни суд сматра да је ријеч о "искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине".

Народна скупштина Републике Српске је лани усвојила Закон о пољопривредном земљишту којим је дефинисано да је државно пољопривредно земљиште својина Српске.