latinica  ћирилица
12/02/2020 |  10:35 ⇒ 14:06 | Аутор: РТРС

Жупљанин: Српској вратити хашку архиву која јој припада

Потпредсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин сматра да институције Републике Српске морају учинити све да се хашка архива која се односи на Републику Српску и њене грађане врати у Српску.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

- Велики дио архивске грађе Хашког трибунала насилно је одузет од грађана и институција Републике Српске и мислим да би све оно што је насилно одузето требало да буде враћено оним субјектима од којих је одузето - рекао је Жупљанин Срни.

Према његовим ријечима, повратак хашке архиве у Републику Српску имао би велики значај за Српску, посебно за грађане који су процесуирани за наводно почињене ратне злочине у протеклом рату.

- Хашку архиву требало би поново прегледати и преиспитати како би се видјело да ли је евентуално на основу тих докумената могла бити донесена и нека другачија пресуда да је у цијелости уважен садржај и идентитет таквих докумената - истакао је Жупљанин.

Он је напоменуо да би било веома корисно да институције и грађани Републике Српске дођу у посјед хашке архиве и да се изврши њена систематизација, преглед, архивирање и чување, јер је то важно за историју Републике Српске.

- Повратак архиве Хашког трибунала која се односи на Републику Српску имала би велики значај и за животе великог броја људи који су пред тим трубуналом и пред другим судовима били процесуирани, а у вези са догађајима које је та архивска грађа покривала - закључио је Жупљанин.

Академик Ненад Кецмановић изјавио је раније да ће, према званичним информацијама Хашког трибунала које су прошле незапажено у медијима, хашка архива бити повјерена Сарајеву.