latinica  ћирилица
12/02/2020 |  10:47 | Аутор: СРНА

Путин и Ердоган разговарали о ситуацији у Идлибу

Руски предсједник Владимир Путин и турски лидер Реџеп Тајип Ердоган телефоном су разговорали о сукобу у провинцији Идлиб у Сирији, саопштено је данас из Кремља.
Ердоган и Путин, архив (Фото: rs.sputniknews.com) -
Ердоган и Путин, архив (Фото: rs.sputniknews.com)

У саопштењу се наводи да су се Путин и Ердоган сагласили са спровођењем меморандума постигнутог у Сочију и да ће радити на престанку ескалација у региону.

Двојица лидера су се, такође, сагласили да ће бити успостављени додатни контакти између одбрамбених тијела њихових земаља.

Сиријска војска покренула је офанзиву у Идлибу у јануару након што је пријављено више кршења споразума о прекиду ватре од разних војних фракција, укључујући терористичку организацију "Џабат ел Нусра".

Ердоган је у обраћању члановима своје странке АК у Анкари рекао да ће турска војска гађати сиријске државне снаге из ваздуха или са копна било гдје у Сирији уколико буде повријеђен још само један турски војник.

Он је рекао да је Турска одлучна да потисне сиријске државне снаге иза турских посматрачких положаја у Идлибу до краја фебруара и упозорио побуњенике у Сирији да не дају повода армији да крене у напад.

У артиљеријским нападима сиријске војске у Идлибу у посљедњих неколико дана погинуло је 12 турских војника.