latinica  ћирилица
12/02/2020 |  12:27 | Аутор: СРНА

Човић: Неопходно добијање кандидатског статуса за ЕУ

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић нагласио је да је неопходно што скорије добијање кандидатског статуса за БиХ у процесу интегрисања у ЕУ.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

Говорећи о теми "Безбједносни изазови на западном Балкану у контексту европске перспективе" на Московском државном институту за међународне односе - Универзитету МГИМО, Човић је истакао да су неопходне реформе у подручју владавине права, укључујући реформе изборног законодавства.

Он је рекао да реформа изборног законодавства мора бити у складу са Уставом и одлукама Уставног суда БиХ, уз пуно уважавање одлука Европског суда за људска права, те истакао неопходност проналажења компромиса између колективних права и права појединца, саопштено јеиз Парламентарне скупштине БиХ.

Осим примарне важности изградње друштва и јачања институција, он је указао на важност партнерске улоге међународне заједнице, чији је утицај посебно изражен и чија конструктивна улога, кроз олакшани дијалог у БиХ, може значајно допринијети постизању консензуса у свим виталним питањима, наводи се у саопштењу.

Човић се осврнуо на спољнополитички аспект изградње и његовања пријатељских и добросусједских односа са земљама у непосредном окружењу, што је, како је исткнуто, уз унутрашњу консолидацију, друга важна претпоставка очувања регионалне стабилности.

Предсједавајући Дома народа нагласио је да је међу земљама и народима који дијеле тај простор потребно развијати узајамно поштовање, солидарност и заједничко окупљање око европских политичких вриједности.

Након предавања које је Човић одржао у оквиру своје службене посјете Руској Федерацији, настављен је дијалог са студентима који су показали интерес за боље разумијевање друштвено-политичких прилика у БиХ, додаје се у саопштењу.

Прије предавања Човић се састао се с руководством овог универзитета које је изразило спремност за сарадњу с високошколским установама у БиХ.