latinica  ћирилица
12/02/2020 |  13:59 ⇒ 17:14 | Аутор: СРНА

Рајчевић: Српска направила значајан искорак у дигитализацији (ФОТО)

Република Српска направила је значајан искорак у дигиталној трансформацији, а концепт развоја информационих и комуникационих технологија и научнотехнолошки напредак постао је дио политичког мејнстрима, оцијенио је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић.
Срђан Рајчевић - Фото: Тwitter
Срђан РајчевићФото: Тwitter

На конференцији под називом "Дигитална трансформација у БиХ: Управа на клик од грађана" коју је организовао УНДП у Сарајеву, Рајчевић је навео да се Република Српска од осталих нивоа власти у БиХ разликује јер је институционално заокружила ту тему унутар једне управне организације, односно, Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво.

- Институционална организација ствара само предуслове за квалитетан оперативни рад. У том смислу Република Српска има заокружену ситуацију и прописе који су раније донесени, а односе се на концепт електронског потписа и информационе безбједности, електронског документа и пословања - рекао је Рајчевић.

Он је истакао да Српску у догледној будућности очекује примјена акционих планова из Стратегије развоја електронске управе која ће се идуће седмице наћи на сједници Народне скупштине Републике Српске у форми приједлога.

- Једна од предвиђених активности је и доношење закона о електронској управи по узору на праксу из Србије - рекао је Рајчевић.

Он је навео да је и информациона безбједност веома занимљива за Републику Српску, те да би се конкретизацијом договора са Израелом и лидерима у тој области направили значајни искораци.

Када је ријеч о едуковању кадра, Рајчевић истиче да све земље западног Балкана имају проблем са одливом младог високообразованог кадра, поготово у области ИКТ.

- У Републици Српској смо прошле године покренули кораке када је ријеч о реформи високог образовања. Пред нама је доношење новог закона о високом образовања и закона о обезбјеђивању квалитета у високом образовању који ће створити претпоставке да фокус буде на природним и техничким наукама потребним да би се подигао степен привредног развоја, али и искористили за рад у државним органима, односно, у систему електронске управе - рекао је Рајчевић.

Он је напоменуо да осим формалног образовања, на основу пилот-пројекта преквалификације који је покренут у прошлој години, од 100 кандидата који су ушли у шестомјесечни циклус практичне обуке за базичне ИКТ вјештине, већ су 33 високообразована запослена у домаћим ИКТ компанијама.

Представник УНДП-а Србије Слободан Марковић изразио је задовољство чињеницом да је у цијелом региону видљив замах и фокус на дигиталну трансформацију, а посебно примјену у области управе која грађанима треба да донесе много бољи и квалитетнији контакт са органима управе.

- У Србији смо имали могућност да подржимо Владу у веома амбициозној агенди која није била везана само за електронску управу, него и друге области. Са искуствима која имамо помажемо другим институцијама у региону, укључујући и БиХ -  рекао је Марковић.

Он је напоменуо да на свим нивоима власти постоји спремност за унапређење када је ријеч о електронској управи, а циљ УНДП-а није да критикује, него да буде партнер који ће са институцијама допринијети да услуге заиста буду окренуте грађанима.

Руководилац пројекта "Е-управа" у БиХ Тања Кузмин сматра да је ова конференција прилика да се представе искуства других земаља региона и лекције које су научиле у процесу дигитализације.

- Желимо да помогнемо државним службеницима да препознају да за овај процес треба времена да би се предузели одређени кораци који треба да иду баш тим редослиједом. Мање ће коштати ако те ствари урадимо на правилан начин и ефикасно - рекла је Кузминова.

Она је напоменула да је пројект "Е-управа" финансирала Влада Велике Британије, те да је конференција "Дигитална трансформација у БиХ: Управа на клик од грађана" организована у партнерству са УНДП-ом.