latinica  ћирилица
12/02/2020 |  14:46 ⇒ 15:37 | Аутор: СРНА

Захтјеви за бољи положај бораца и друштвени статус организације

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је данас да је обавеза борачке популације борба за истину и свакодневна борба за Републику која није завршена.
БОРС -
БОРС

- Наше активности треба да буду садржајније, конкретније и морају да дају резултат, да чврсто бранимо оно што је наше, а при томе апсолутно не доводимо у питање и права других који живе поред нас - рекао је Савчић након сједнице Одбора ратних војних инвалида /РВИ/ која је одржана у Бијељини.

Он је најавио да ће 25 година слободе бити обиљежено форумом бораца који ће бити посвећен миру и будућности, као и Скупштина БОРС-а у априлу од које Савчић очекује да заузме чвршће ставове по питању положаја бораца и статуса организације у друштву.

- Ратни војни инвалиди, нажалост, чине значајну популацију у борачким категоријама, многи од нас су више пута рањавани, ово јесте осјетљива, али не и размажена категорија и треба бригом и правилним односом одати дужно поштовање напорима тих људи за одбрану слободе Републике Српске - поручио је Савчић.

Он каже да РВИ показују значајну солидарност са осталим борачким категоријама, прије свега са незапосленим демобилисаним борцима који можда и најтеже живе, те да је БОРС на путу да побољшамо положај те категорије.

- Наша основна питања су положај бораца и значајнији друштвени статус организације, са већим садржајем и доприносом у свакодневној борби за истину - закључио је Савчић.

Предсједник Одбора РВИ Радан Остојић најавио је наставак борбе за бољи материјални статус ове пупулације коју чини 31.000 људи, првенствено кроз раст основице за обрачун личних инвалиднина.

Он је рекао да овај обор, као и цијели БОРС, пружају пуну подршку генералу Савчићу и његовој одбрани у доказивању истине и правде пред Судом БиХ, оцјењујући да се тиме брани лик и дјело српског борца и свих учесника одбрамбено-отаџбинског рата.

Остојић је навео да ће од надлежних институција званично бити затражено да материјално помогну породицама оптужених српских бораца.

Према његовим ријечима, један од закључака данашњег састанка Одбора РВИ је и позив предузећу "Електропривреда Републике Српске" да у предстојећој реорганизацији и евентуалном проглашавању радника технолошким вишком води рачуна о људима који имају статус РВИ, породица погинулих бораца и демобилисаних бораца.

Градска борачка организација Бијељине обиљежила је данас и своју крсну славу Света три јерарха.