latinica  ћирилица
12/02/2020 |  15:08 ⇒ 17:14 | Аутор: СРНА

Уставни суд БиХ - политичко средство агресије на сам Устав

Уставни суд БиХ, овакав какав је сада, постао је кључно политичко средство агресије на сам Устав БиХ и то је за СНСД потпуно недопустиво, нагласио је портпарол ове странке Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Подсјећамо да је грађански рат у БиХ почео када су два конститутивна народа прегласала трећи конститутивни народ, а тренутна ситуација са међународним судијама у Уставном суду БиХ је још погубнија и даје могућност једном конститутивном народу, односно Бошњацима, да сами прегласају чак два конститутивна народа - указао је Ковачевић.

Он је у изјави за Срну поручио да је то нешто што се под хитно мора промијенити или Република Српска више неће имати ниједан разлог да трпи ову агресију и остаје у оваквој накарадној БиХ.

На питање Срне да прокоментарише изјаву предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића да, како каже, никакви нижи нивои власти не могу доводити у питање институције БиХ, Ковачевић је рекао да Комшић, сада већ по традицији, показује да ништа не разумије.

- С тога морам да га питам да ли су за њега можда члан Предсједништва БиХ, предсједавајући оба дома парламента БиХ или предсједавајући Савјета министара, како он каже, нижи ниво власти с обзиром на то да управо они, али и сви други представници Републике Српске више неће учествовати у доношењу одлука на нивоу БиХ - рекао је Ковачевић.

Ако Комшић мисли на чињеницу да је данашњи састанак на којем је донесена ова одлука сазвала и њиме предсједавала предсједник Републике Српске, Ковачевић каже да онда мора да га подсјети да у Уставу Републике Српске, који је прошао све провјере Венецијанске комисије, јасно пише да Српску представља и њено државно јединство изражава предсједник Републике.

- СНСД разумије да су Жељко Комшић и остали сарајевски политичари осјетљиви на формулације као што су држава и република, али их морамо разочарати и подсјетити да се, за разлику од Републике Српске, такве одреднице не спомињу за БиХ ни у једном документу укључујући и Устав БиХ у којем је јасно наведено да је она састављена од Републике Српске и Федерације БиХ - нагласио је Ковачевић.