latinica  ћирилица
12/02/2020 |  15:38 | Аутор: РТС

Држављанин Србије чека тест на броду "Дајмонд принцес"

Према званичним информацијама јапанских власти, на броду "Дајмонд принцес", који је од 5. фебруара у двонедељном карантину и на коме се налази 14 држављана Републике Србије и један држављанин Црне Горе, потврђени су нови случајеви заражених, чиме је укупан број позитивних на Ковид-19 повећан на 174 (од 492 тестирана).
Брод "Diamond Princess" усидрен испред луке Јокохама (фото: AP / Eugene Hoshiko) -
Брод "Diamond Princess" усидрен испред луке Јокохама (фото: AP / Eugene Hoshiko)

Међу нових 39 позитивно тестираних (од чега је 29 путника и 10 чланова посаде), по први пут је тест позитиван за једног тинејџера, с обзиром на то да су пацијенти који су у болници у критичном стању - четворица њих, у шездесетим и седамдесетим годинама, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Од 14 држављана Републике Србије на овом броду, један је пријавио управи брода да је био у контакту са особом која је позитивно тестирана на Ковид-19 и посљедња три дана се налази у изолацији.

За сада, овај члан посаде још није тестиран, а Амбасада Србије је званично затражила од компанија "Принцес крузис" и "Карнивал Аустралија", као и Министарства спољних послова Јапана да тест буде урађен што прије.

Када је ријеч о осталим држављанима Србије, Амбасада је у контакту са њима и има информације да се сви осјећају добро.

На броду је од јуче тим љекара и медицинских сестара из Друштва за превенцију и контролу инфекција ради провјере услова живота путника, као и неопходних мјера превенције како би се смањило преношење вируса.