latinica  ћирилица
12/02/2020 |  15:45 ⇒ 18:05 | Аутор: РТРС

Дервента: Уручени кључеви за 30 породица

Тридесет породица расељених лица и повратника у општини Дервента, трајно је ријешило стамбено питање усељавањем у нову зграду. Зграда је донаторским средствима грађена у оквиру Регионалног стамбеног програма у БиХ и уз подршку општине Дервента.

Након 25 година становања у алтернативном смјештају, Сњежана Тубин са својом породицом живјеће у новом стану. Избјегли су из Босанског Петровца и за нови дом одабрали Дервенту.

-Нисмо раније имали услове, али сада смо ријешили стамбено питање, док сам жива. Захвална сам свима који су помогли - истиче Сњежана Тубин из Босанског Петровца.

Нови стан добила је и петочлана породица Бенђо из Коњица.

-Значи нам много. Били смо 16 година у алтернативном смјештај,  захваљујем се у име своје породице - наглашава Радослав Бенђо.

У градњу стамбене зграде за 30 корисника уложено је више од 1.200.000 КМ донатроских средстава.

-Ови и слични објекти који се граде широм Српске кроз регионални стамбени програм прелазе у власништво локалних заједница. Све породице које ће данас бити смјештене овдје моћи ће користити станове за живота, а након тога јединица локалне самоуправе одлучује како ће управљати са овим стамбеним јединицама - поручио је Марко Аћић, в.д.директора Секретаријата за расељена лица и миграције у Влади Републике Српске.

Џевад Махмутовић, замјеник министра људских права и избјеглица БиХ, истиче да су још неки пројекти у току.

- БиХ је укључена у регионални стамбени програм који подразумијева рјешавање преко 3.000 породица, односно око 10.000 особа - рекао је Махмутовић.

У Дервенти има још објеката који ће на исти начин послужити за смјештај расељених породица и повратника.

-Надам се да ћемо већ за два, три мјесеца ријешити и ону велику причу, а исти су актери. Затварање колкетивних центара,односно отварање геронтолошког центра, са 100 корисника и то је све приведено крају, опрема се инсталира - поручио је Милорад Симић, начелник општине Дервента.

У оквиру регионалног стамбеног програма, до сада је завршено 1.500 стамбених јединица, док је завршетак преосталих 1.700, планиран до 2022.