latinica  ћирилица
12/02/2020 |  16:48 | Аутор: СРНА

Доктор судске медицине свједочио о ексхумацији убијених Срба у Oрашју

Доктор судске медицине Анто Блажановић данас је пред Судом БиХ, у наставку суђења десеторици оптужених за злочине почињене над Србима у Орашју, свједочио о ексхумацији 2010. године посмртних остатака пет Срба на гробљу у Буковој Греди у општини Орашје.

Блажановић је рекао да је ексхумација извршена 30. новембра 2010. године и да је прегледао посмртне остатке Саве Сарића, Ранка Стојнића, Александра Петровића, Аћима Цвијановића и Благе Даниловића.

Он је рекао да су код Стојнића биле видљиве изломљене кости главе, да је Даниловић имао прострелне ране стомака и десне поткољенице, као и да је Цвијановић, вјероватно, умро насилном смрћу.

- Могуће је да је Стојнић умро на неприродан начин, дјеловањем пројектила из ватреног оружја или фрагмента експлозивне направе - додао је свједок.

Свједок је навео да на скелету Сарића није било трагова који би указивали на који начин је умро.

Блажановић се о узроку смрти Петровића није изјашњавао, а потврдио је да је записник о утврђивању идентитета испунио и потписао, преноси Бирн.

На данашњем суђењу било је планирано да налаз и мишљење о здравственом стању за двије жене-свједока изнесе неуропсихијатар Алма Браво Мехмедбашић, али за то нису били испуњени законски основи јер дио доказа из вјештачења Тужилаштво није предложило уз оптужницу.

За злочине над Србима у Орашју 1992. године оптужени су Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура Хрватског вијећа одбране /ХВО/, те војне и цивилне полиције у Орашју.

Наставак суђења заказан је за 19. фебруар.