latinica  ћирилица
12/02/2020 |  17:07 ⇒ 17:36 | Аутор: sputniknews.com

Русија: Турска треба да размисли прије него што затражи помоћ НАТО-а у Сирији

Турска би требало добро да размисли прије него што се обрати НАТО-у за подршку у вези са ситуацијом у сиријском Идлибу, сматра портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
МИП Русије (Фото: Sputnik/Наталья Селиверстова) -
МИП Русије (Фото: Sputnik/Наталья Селиверстова)

- С обзиром на то да је та организација, према ријечима предсједника Француске Емануела Макрона, доживјела мождану смрт, мислим да треба два пута да размисли прије него што им се обрате. Међутим, чланови те изузетне организације имају суверено право да одлуче шта ће чинити - истакла је Захарова.

Према њеним ријечима, да НАТО има потенцијал за рјешавање криза у региону, одавно би био укључен у то.

- Али они једноставно немају тај потенцијал - оценила је она.

Русија не напада цивиле у Сирији

Захарова је прокоментарисала и оптужбе турске стране на рачун Русије о нападима на цивиле у Идлибу, истакавши да "Москва одбацује те оптужбе".

- Ми износимо свој став и не оспоравамо да се око многих питања, па и овога, не слажемо са Турском. Због тога су се наши експерти недавно вратили из Турске, гдје су се састали са турском страном и надам се да ће ускоро нешто бити саопштено, или ће се поново успоставити контакти са турским колегама како би се разјаснила тешка, компликована питања која су на дневном реду - закључила је Захарова.

Раније је портпарол владајуће Партије правде и развоја Турске Омер Челик саопштио да Турска очекује подршку НАТО-а у вези са ситуацијом у сиријском Идлибу.