latinica  ћирилица
12/02/2020 |  18:00 ⇒ 18:01 | Аутор: СРНА

Институтом за очување историјског памћења против ревизије историје

Српски и руски парламентарци су на састанку у Москви покренули иницијативу за оснивање института за очување историјског памћења, за коју ће бити затражена подршка предсједника Русије и Србије Владимира Путина и Александра Вучића.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

На састанку Комисије за сарадњу између парламената Србије и Русије, којем су присуствовали предсједник Скупштине Србије Маја Гојковић и предсједник руске Думе Вјачеслав Володин, посебна пажња је посвећена борби против ревизије историје и величања нацизма.

Володин је предложио да се што прије формира институт за очување историјског памћења како би се заједничким снагама изборили против ревизионизма историје и улоге совјетских и српских војника у борби и побједи у Другом свјетском рату.

Гојковићева се сагласила са тим приједлогом јер, како каже, ревизија историје пријети не само сјећању, већ и опстанку народа.

Она је нагласила да Србија добро памти јунаштво совјетских војника који су се раме уз раме борили са српским јединицама за ослобођење Србије од окупације.

Уочи обиљежавања 75 година од побједе над фашизмом, парламентарци су посебну пажњу посветили и поновном буђењу нацизма, једне од највећих пошасти човјечанства, и покушају неонацистичких група да прекрају историју како би се злочини умањили или у потпуности негирали, саопштено је из Покрета снага Србије, чији су посланици присуствовали састанку.