latinica  ћирилица
12/02/2020 |  19:35 ⇒ 13/02/2020 | 08:20 | Аутор: РТРС

Народна скупштина једина релевантна да брани уставну позицију Српске (ВИДЕО)

Институције Републике Српске веома озбиљно схватају одлуку о повлачењу из одлучивања у институцијама БиХ, изјавила је за РТРС предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Нагласила је да је Народна скупштина централно и једино мјесто релевантно да брани и дејтонску и уставну позицију Републике Српске.

Цвијановићева је додала да Република Српска већ годинама трпи велику штету и ударе на идентитет, обиљежја и Дан Републике, а сада и на неке друге односе као што су питање власништва или имовине.

- Имамо утисак да се овдје стално доносе одређене одлуке, раније од стране високих представника, а сада кроз нову праксу од стране Уставног суда Бих који је од њих преузео ту праксу. Умјесто да градите повјерење у оквиру којег би требало да имате и повјерење према институцијама правосуђа, долазите у ситуацију да је то неповјерење све веће, да су све веће наше спознаје о томе да имате институције које нису кредибилне него доносе политичке, а не правне одлуке – изјавила је Цвијановићева.

Предсједница Српске је истакла да су на одређени начин преплашени и забринути одређеним праксама, између осталог и Уставног суда БиХ.

- Један моменат је тај што имате те стране судије који по правилу представљају одређену гласачку машинерију и служе прегласавању, дакле по правилу опет судија из Републике Српске и по правилу су то одлуке које у континуитету чине или врше штету интересима Српске. Друга важна ствар је то какав ви уопште однос показујете или каква је то држава у којој вама стране судије раде посао који треба да ради домаће правосуђе? Трећа ствар, умјесто да тај суд штити уставност, он заправо креира неке нове мјере или одлуке којима се мијења постојећи дејтонски систем. И овдје је препозната и та замка – нагласила је Цвијановићева.

Додала је да очекује да ће Народна скупштина у понедјељак обавити врло конструктивну и квалитетну расправу.

Истакла је да су данас на састанку једногласно донијели одлуку о томе да се у Народној скупштини продискутује ово питање.

Цвијановићева је навела да је донесен закључак да представници Српске у институцијама БиХ треба у наредном периоду да замрзну своју активност у вези са доношењем било каквих одлука зато што је неопходно и важно да се, каже, коначно направи амбијент који ће бити довољно комотан за све и по мјери свима који живе у БиХ.

Цвијановићева је нагласила да бошњачки политичари упорно урушавају било какав договор. Сматра да сви заједно треба да сједну за један стол и уреде односе у држави на начин који би свима били по мјери. Свјесна је да ће то бити тежак задатак

- Ми, нажалост, досад нисмо имали партнере у оквиру домаћег корпуса, да тако кажем, три конститутивна народа да се бавимо тим стварима зато што то првенствено не жели бошњачка политика. То је тако годинама зато што су охрабрени од стране појединих дијелова међународне заједнице, а првенствено високог представника и свих оних који стоје иза њега да се понашају на један такав начин. Тај начин је инвазиван, не трпи ништа што је другачије и тај начин показује да не може да толерише Дан Републике, обиљежја и постојање Републике Српске. Све ово што се сада ради јесте усмјерено да се истопи постојање Републике Српске – изјавила је Цвијановићева, додавши да институције Српске много боље раде посао него што то чине федералне и институције на нивоу БиХ.

Предсједница Српске изјавила је да је немогуће да ова одлука буде проведена јер, како је навела, овдје више није ствар провођења одлуке већ ствар односа.

- Не можете у једној ствари на један начин одлучити кад је у питању Брчко дистрикт, а на другачији начин кад је у питању Република Српска. Или да, када је у питању Република Српска, да се у некој претходној одлуци позивате на једне принципе, а сад у овој одлуци одустанете од њих. То нас све уводи у сферу апсолутне правне несигурности и до закључка да су одлуке политички мотивисане. Уставни суд је неколико пута излазио из оног што јесте његов основни мандат у оквиру тога – рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да желе да праве амбијент у којем ће сви моћи заједно да живе и да се усмјере на питања која су од приоритетног значаја за грађане. Проблем је у томе што се упорно продукују кризе.

- Ја жалим што такве кризе веома често продукује управо и Уставни суд БиХ, сврставајући се на страну онога што су политички захтјеви бошњачких странака, излазећи им у сусрет. Да ли то раде из незнања или с намјером, а ја мислим с намјером да би мијењали систем који је дејтонски на један другачији начин. Раније су то радили високи представници и много критике је ишло на тај рачун. Свако жив ко погледа државу и види да неки високи представник доноси домаће акте умјесто инситиуција, рећи ће да је та држава ненормална – поручила је Цвијановићева.

Цвијановићева је упозорила да је опасна ситуација у којој се оно што је радио ОХР пребацује на терен Уставног суда. Сматра да је то зато како се никоме не би могло објаснити због чега нећете или не можете да проведете одлуку Уставног суда.

- Ми желимо да судови у БиХ буду такви да ниједан грађанин неће постављати питање о било чему што они раде, о правди или неправди. Ми нећемо судове који су под утицајем политике, под утицајем странаца. Ми хоћемо судове који ће бити одговорни правосуђу у цјелини, грађанима и Републике Српске и Федерације да би они овдје могли да граде своје животе, породице, развијају своје послове и буду сигурни да ће уживати заштиту они и њихова имовина. То, нажалост, није случај - истакла је она.

Предсједници странака опозиције нису присуствовали данашњем састанку, већ су послали представнике својих политичких партија. Мирко Шаровић тврди да је опозиција натјерала СНСД да реагује након јучерашње одлуке. Цвијановићева је кратко рекла да нема потребе да се након оваквих тема и састанака дају коментари такве врсте.

- Нећу да покварим важност ове ситуације и тога да наше институције одраде исправно свој посао, да смо се окупили и донијели једногласну одлуку тиме што ћу коментарисати шта је, из неког морања, морао да каже Мирко Шаровић. Важно ми је да смо имали конструктиван састанак. Очекујем да ће бити конструктивна сједница Народне скупштине и да ћемо тамо заузети ставове који ће бити добри за наше грађане, јер смо ми одговорни пред њима, Уставом и законом - закључила је предсједница Српске за РТРС.