latinica  ћирилица
12/02/2020 |  19:47 ⇒ 13/02/2020 | 10:44 | Аутор: РТРС

Српска јединствена: Агресија Уставног суда БиХ мора бити заустављена

Јединствен је став парламентарних странака у Српској - агресија Уставног суда БиХ, мора бити заустављена. Суд, са страним судијама, које помажу бошњачким да прегласавају конститутивне народе, постао је кључно политичко средство агресије на Устав.

Опстанак и интерес Српске ујединио је све парламентарне партије. Поручују, имовина и територија су искључиво власништво ентитета, загарантовано Дејтоном. Штетне одлуке морају бити заустављене, јер питање је шта је сљедеће.

- Одлука Уставног суда БиХ је крајње скандалозна и скарадна и одлука која заиста почиње да угрожава на додатном а сада и на озбиљан начин уставну позицију Републике Српске унутар БиХ - нагласио је Петар Ђокић, предсједник СП-а.

Радо Савић, замјеник предсједника Српске демократске странке, наглашава да је Уставни суд БиХ инструмент странака који желе нестанак Српске.

- Уставни суд БиХ је инструмент политике оних странака које желе да ослабе и униште Републику Српску и из тог разлога наш приједлог је био да се у наредном периоду покрене иницијатива за усвајање новог закона о Уставном суду БиХ - нагласио је Савић.

Ово је била једина могућа мјера да се уреди Уставни суд, каже делегат у Дому народа БиХ Душанка Мајкић.

- Република Српска до сада је на различите начине покушавала да рад Уставног суда стави у закон. Нисмо то успјели и очито је ово постала једина мјера да се приступи што прије уређењу ове материје и одласку страних судија из Уставног суда БиХ - истакла је Мајкићева.

Из СДА поручују да је реформа Уставног суда - промјена Дејтона и да нема тих, како кажу, уцјена, којима Република Српска то може остварити. И већ по навици у помоћ зову међународну заједницу и бх. патриоте. Прије него што је и добио позив, амерички амбасадор позвао је све стране да поштују одлуке Уставног суда, уз образложење да се то тако ради у свим европским земљама. На питање новинара да ли и у европским земљама у уставним судовима раде странци, јер то замјера званична Бањалука, Нелсон је избјегао директан одговор.

- Промјена Устава требало би да се деси уставним процедурама, консензусом, на конструктиван, а не опструктиван начин - ријечи су Ерика Нелсона,  америчког амбасадора у БиХ.

Реагујући на изјаву предсједавајућег Предсједништва Жељка Комшић да нижи нивои власти, не могу доводити у питање институције БиХ, из СНСД-а одговарају - Комшић ништа не разумије.

- Да ли мисли на члана Предсједништва БиХ, предсједавајуће оба дома парламента БиХ или предсједавајућег Савјета министара БиХ, да ли су они ти који су можда нижи ниво власти с обзиром на то да управо они, али и сви други представници Републике Српске више неће учествовати у доношењу одлука на нивоу БиХ - поручио је Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а

Оспоравати одлуку донесену на састанку, који је сазвала и састанку предсједавала предсједница Републике Српске, још је један покзатељ елементарног незнања, каже Ковачевић. Комшића подсјећа да је републичким Уставом, који је прошао све провејере Венецијанске комисије, јасно дефинисано да интерсе и јединство Републике, изражава њен предсједник. А став свих из Српске је - стране судије морају да оду.