latinica  ћирилица
12/02/2020 |  20:26 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Бањалука: За изградњу моста у Српским топлицама 3,5 милиона КМ

Бањалука би, за десет мјесеци, требало да добије нови мост у насељу Српске топлице, чија је изградња почела данас. Према важности, ријеч је о једном од највећих инфраструктурних пројеката у овој години. Изградњу моста, вриједног готово три и по милиона марака, финансира град.

Камен темељац, али за портпорни зид – звук грађевинских машина на обали Врбаса, означио је почетак изградње новог моста.

Уз мост, Бањалука ће у топлицама добити и нови бањски простор. Када нови мост буде у функцији, садашња челична конструкција која повезује двије обале, биће пјешачка зона.

- Са старим мостом је отежано нормално, јер је више за пјешаке него за саобраћај. Нови мост ће увезати источну и западну саобраћајницу - каже Радивој Рачић, предсједник Савјета Мјесне заједнице Српске топлице.

Нови мост изгледаће овако. Биће дуг 63 метра, без носећег стуба, ширине 11 метара с двије саобраћајнице и тротоарима. Изградњу моста пратиће и изградња приступних саобраћајница, а Српске топлице добиће и 100 метара нове обалне утврде.

- Најтеже ће бити спојити двије обале, сваки мост је прича за себе, специфична је то градња. Надам се да ће нас вријеме послужити током земљаних радова, да неће бити падавина, да ће водостаји бити ниски - наглашава Дејан Гаковић, директор "Козорапутева".

Ове године почеће и градња моста у Доцу, чиме ће бити остварен план о градњи четири моста за пет година.

- Ово је финансирано потпуно из средстава града, из наших прихода домаћинским пословање у претходним годинама омогућили смо да ове године финансирамо неколико пројеката - тврди Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

Развој Бањалуке подржава и Влада, а ресорна министарка најављује још један велики пројекат у граду на Врбасу.

- Мислим да ћете са сљедећим пројектом који ће врло брзо бити објављен који ће то пројекат бити, а то ћемо задовољство препустити нашем градоначелнику, да Бањалука заслужује управо и тај тип објеката - поручила је Сребренка Голић, министарка за грађевинарство, просторно планирање и екологије Републике Српске.

Баш на дан почетка градње новог моста, градска Скупштина разматрала је измјене неколико регулационих планова. И то, за локацију будућег научно-технолошког парка у Лазареву, али и измјену дијела регулационог плана централне градске зоне, чиме ће бити омогућена комплетна трансформација срца Бањалуке, у складу са побједничким рјешењем са међународног конкурса.