latinica  ћирилица
12/02/2020 |  21:21 | Аутор: СРНА

Козомара: Руководство Српске истрајно до поништења одлуке

Политичко руководство Републике Српске мора да предузме радикалне и одлучне мјере ради заштите интереса Српске и њених грађана и да буде истрајно до поништења одлуке Уставног суда БиХ у вези са Законом о пољопривредном земљишту, истиче политички аналитичар Анђелко Козомара.
Анђелко Козомара, политички аналитичар - Фото: blic.rs
Анђелко Козомара, политички аналитичарФото: blic.rs

Козомара указује на значај истрајности руководства Српске због тога што након одлуке Уставног суда БиХ не постоји виша судска инстанца којој би се могли жалити.

- Ако руководство Републике Српске буде предузело радикалне политичке мјере имаће подршку већине грађана јер оваква одлука може имати много негативних посљедица - рекао је Козомара за Спутњик.

Он напомиње да се у БиХ изгледа стало са праксом одузимања надлежности, али је почела пракса одузимања имовине, односно територије.

- Не треба много мудрости и памети да се схвати куда води одлука Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту - напомиње Козомара.

Он наводи да су одлуке Уставног суда БиХ потпуно неразумне и да имају циљ да обесмисле Републику Српску.

- У овом тренутку ниједне позитивне одлуке у томе нема, па чак ни за БиХ. То су краткорочне мјере са намјером иритирања политичког руководства и грађана Републике Српске, прије свега Срба у БиХ - каже Козомара.

Он наглашава да Република Српска може потпуно да заустави свој рад у заједничким органима, што у овом тренутку странцима најмање одговара.

- Они желе да БиХ привидно функционише, да би рекли да су својим дјеловањем и политичким притисцима успоставили власт у БиХ. Међутим, очигледно је да је нису успоставили онако како би сва три народа жељела да буде - наводи Козомара.

Уставни суд БиХ утврдио је да је Уставу БиХ супротан члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Српске којим је прописано да предметно пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посјед Српске. Уставни суд сматра да је ријеч о искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине.

Народна скупштина Републике Српске лани је усвојила Закон о пољопривредном земљишту којим је дефинисано да је државно пољопривредно земљиште својина Српске.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упозорио је да је најновија одлука Уставног суда БиХ флагрантни државни удар, јер представља атак на територијалну организацију према којој Републици Српској припада 49 одсто, а Федерацији БиХ 51 одсто територије.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић најавила је да ће представници Републике Српске обуставити рад у одлучивању у заједничким институцијама док не буде усвојен нови закон о Уставном суду БиХ, у чијем саставу не би било страних судија.