latinica  ћирилица
12/02/2020 |  22:29 | Аутор: СРНА

Подићи свијест о значају лијепог и правилног изражавања

"Караван културе говора" који је вечерас гостовао у Приједору има за циљ унапређење говора културе и подизање свијести о значају лијепог и правилног изражавања на српском језику, изјавио је комуниколог Слободан Роксандић.
Караван културе говора - Фото: СРНА
Караван културе говораФото: СРНА

- Овај караван је започет са жељом да проширимо свест о значају усавршавања усменог изражавања јер живимо у свету где је култура говора поприлично запостављена и млади мисле да им успех у животу не зависи много од тога како се изражавају - рекао је Роксандић који са лингвистом Милорадом Телебаком и српско-француским хуманитарцем Арном Гујоном чини дио ове акције.

Телебак је истакао да је циљ оваквих трибина његовање говорне и језичке културе, нагласивши да је језик врло значајан и да су судбине језика и народа нераздвојно јединствене.

- Давно смо скривили према језику, а кривци су они који су требали уче друге о језику и да га чувају и његују, почев од школе гдје се већ деценијама језик не учи. Кривци су и медији, нарочито моћна телевизија која би с обзиром на утицај могла да буде испред школе, а најштетнији је утицај сусједних језика који то нису - рекао је Телебак.

Гујон је навео да му српски језик није матерњи, те да је почео да га учи са 20 година и да је са много труда и упорности успио да га савлада.

- Изборио сам се за сваку реч српског језика и онда сам желео да учествујем у тој кампањи и да пренесем младима и свима којима је та тема занимљива, зашто сам се одлучио на такав корак, како је протекло то учење и шта ценим у српском језику - рекао је Гујон.

Он је додао да му се у српском језику свиђа гипкост синтаксе и да се ријечи могу пласирати онако како се жели.

- Оно што ми се свиђа је та милозвучност и мелодичност која прија ушима. Онда сам пожелео да разумем људе шта ми кажу, поготово на Косову и Метохији где сам доносио помоћ у енклавама, да разумем њихове проблеме - рекао је Гујон.

Он је нагласио да се тако одлучио за учење мада, истакао је, није знао да ће бити толико тешко јер српски језик има седам падежа, три рода и четири акцента, али да је уз љубав и вољу све могуће.

У оквиру "Каравана културе говора", за групу ученика приједорских основних и средњих школа данас је одржана прва од двије едукативне радионице о теми побољшања говорних навика у просторијама Градске читаонице.

Организујући едукативну трибину и радионице, након градова у Србији и дијаспори, и Приједор се, послије Бањалуке и Зворника, те још четири града и Републици Српској, гдје ће караван тек гостовати, укључио у активности с циљем заштитите српског језика и писма, односно очувања националног идентитета.

Ријеч је о акцији Министарства информисања и културе Србије коју је подржало Министарство просвјете и културе Републике Српске и Удружење за унапређење и развој културе јавног горова "Изражајност" из Србије.