latinica  ћирилица
13/02/2020 |  10:15 ⇒ 10:18 | Аутор: РТРС

Појачана контрола пољопривредних производа

Градски инспектори почеће крајем фебруара на подручју Бањалуке појачане контроле и узорковање воћа и поврћа код пољопривредних произвођача, најавио је начелник градског Одјељења за инспекцијске послове Јанко Кецман.
Воће и поврће - Фото: Screenshot
Воће и поврћеФото: Screenshot

Кецман је рекао да ће, у складу са надлежностима Пољопривредне инспекције из области примарне пољопривредне производње, инспектори вршити узорковања на остатке пестицида и тешких метала у фази бербе плодова, како у пољопривредној производњи на отвореном, тако и у заштићеним просторима као што су пластеници и стакленици.

Он је додао да ће бити настављена и контрола животних намирница на градској Тржници која је, практично, свакодневна.

- С обзиром на то да градска инспекција има сталну канцеларију на Тржници, свакодневно контролишемо квалитет животних намирница. Уз то, једном недјељно проводимо тимски инспекцијски надзор промета животних намирница. Након узимања узорака, контролу врше овлаштене лабораторије и у протеклом периоду нисмо имали већих одступања и неправилности - истакао је Кецман.

Објаснио је да контрола обухвата руковање храном, њено складиштење, припрему и испоруку.

Кецман је навео да се приликом контрола провјерава и температурни режим чувања животних намирница, исправност амбалаже, декларисање намирница, органолептичка својства, те санитарно-техничка опремљеност објеката, као и хигијена радних површина, уређаја и опреме, те надзор над радницима који врше припрему, послуживање и продају хране.