latinica  ћирилица
13/02/2020 |  10:37 ⇒ 12:30 | Аутор: СРНА

Продужити рок важења посебних колективних уговора за јединице локалних самоуправа

Ако Влада Републике Српске не продужи рок важења посебног колективног уговора за запослене у јединицама локалне самоуправе, који истиче у фебруару, локалне заједнице у Српској неће имати правног основа за обрачун и исплату зарада за око 5.500 запослених у градским и општинским управама, изјавио је предсједник Синдиката управе Српске Божо Марић.

Марић је на данашњој конференцији за новинаре у Добоју подсјетио да је посебни колективни уговор за запослене у јединицама локалне самоуправе са Владом Српске потписан 2017. године са трајањем од три године.

- Одржали смо састанак са градоначелником Бањалуке Игором Радојичићем када му је предочено да ће било какав подзаконски акт/о платама/ наићи на осуду Синдиката управе и ми ћемо га сигурно оборити на Уставном суду. До сада смо оборили три правилника о платама, јер је закон о службеницима и намјештеницима експлицитно дефинисао да се права уређују посебним колективним уговором - рекао је Марић.

Он је најавио да ће Синдикат управе Српске у понедјељак, 17. фебруара, у Добоју организовати састанак са синдикалним представницима из јединица локалних самоуправа на којем ће заузети смјернице за даље дјеловање у преговорима са Владом Републике Српске.

Синдикат управе Републике Српске у свом саставу има 103 синдикалне организације са више од 7.500 чланова запослених у свим органима управе на републичком и локалном нивоу у Српској, саопштено је из овог синдиката.

Овај синдикат је од Одбора за утврђивање репрезентативности синдиката и удружења послодаваца Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске 5. јула 2010. године добио рјешење о репрезентативности у грани управе Републике Српске.