latinica  ћирилица
13/02/2020 |  10:46 ⇒ 12:07 | Аутор: Агенције

Бата Живојиновић играо Радована Трећег, а ево како је реаговао Зоран Радмиловић

Велики глумац Велимир Бата Живојиновић је у својој каријери одиграо више од 350 улога, а да је остало помало заборављено да је једна од њих била и она коју је могао да игра само, такође велики глумац, Зоран Радмиловић. Ријеч је о Радовану Трећем.
Бата Живојиновић - Фото: ТАНЈУГ
Бата ЖивојиновићФото: ТАНЈУГ

Наиме, по мотивима представе "Радован Трећи" Душка Ковачевића крајем седамдесетих је написан сценарио за телевизијску серију.

Из неког већ разлога, постава из представе која се деценијама играла у Атељеу 212 није ангажована за телевизијску екранизацију, а опет узета су велика имена: Велимир Бата Живојиновиц, Оливера Марковић, Драган Николић, Милена Дравић, Раде Марковић...

Како се у то вријеме говорило, глумци из представе били су позвани да играју и у серији, али се телевизија предомислила.

- Драго ми је што не играм у тој ТВ серији - рекао је 1978. године Зоран Радмиловић.

- Најједноставније речено, то је пало у воду и ја сад само могу да нагађам због чега, али зашто бих се оптерећивао претпоставкама. Ја само знам да смо редитељ наше представе Љубомир Драшкић, писац Душан Ковачевић и ја имали неколико разговора са уредником телевизије Слободаном Новаковићем и да се подразумијевало да ћемо ми играти "Радована" на екрану. То је некако било природно. Међутим, као што се зна - реакао је Радмиловић.

Серија је приказивана под насловом "Чардак ни на небу ни на земљи" у девет епизода и није наишла на превише позитивне критике.

- Не вјерујем да би била много боља ни да ја играм у њој. Можда за нијансу, можда. Једноставно зато што бисмо ја и други из позоришта били припремљенији и што ће рећи да под условима под којима се на телевизији ради не треба очекивати веће резултате - рекао је тада Радмиловић.

А на питање да упореди како је Бата Живојиновић одиграо Радована Трећег, Радмиловић је рекао:

- Ствар је у томе што је мени лако да говорим о Батином Радовану, лако ми је послије 150 представа у којима сам ја био Радован. Требало ме је видјети у почетку: прије свега, наша представа је имала сличну судбину, то јест, припремили смо је за само 29 дана, а то је сасвим неуобичајено за позориште. Ја стално, гледајући ТВ-серију, имам утисак да смо се ми осјећали у тим првим данима несигурно баш како су они сви сад несигурни на екрану. Међутим, на велику срећу, позориште даје прилику да се цијела ствар дотјера, обогати, усаврши, а филм, телевизија су у том смислу коначни.

Интересантно је да у телевизијским архивима нигдје није сачувана ова серија. Траке су избрисане давних дана на Телевизији Београд, а спекулисало се о различитим разлозима.