latinica  ћирилица
13/02/2020 |  13:52 ⇒ 14:50 | Аутор: РТРС

Коалициони споразум СНСД и СП уочи локалних избора

Градски одбори Савеза независних социјалдемократа и Социјалистичке партије у Бијељини потписали су Споразум о коалиционом дјеловању до локалних избора и након њих.
Јовић и Ћорић - Фото: РТРС
Јовић и ЋорићФото: РТРС

Споразум се односи на заједничко дјеловање у Скупштини града Бијељина и подршку заједничком кандидату за градоначелника на предстојећим локалним изборима. Према ријечима Недељка Ћорића, предсједника ГО СНСД Бијељина, данас није било ријечи о кандидату за градоначелника, јер има још доста времена до избора и саме кандидатуре.

- То питање ћемо оставити када закључимо споразум са другим политичким субјектима,а план нам је да у наредних десетак дана склопимо споразум истог карактера са свим политичким субјектима из наше коалиције са републичког нивоа власти, након чега ћемо ићи даље у преговоре са другим политичким субјектима који данас нису у коалицији с нама на републичком нивоу власти. Понудићемо им наш концепт и наше виђење и опредјељење како ће овај град изгледати у наредном периоду и са каквом платформом и програмом ћемо ући у изборе, а касније разговарати и о потенцијалном имену кандидата за градоначелника - рекао је Ћорић.

Он је рекао да из Социјалистичке партије сматрају да СНСД има капацитета и да кандидат ове странке за градоначелника може побиједити на локалним изборима у Бијељини.

- Након локалних избора и освајања власти покушаћемо да промјенимо неке ствари у Бијељини. Водићемо се стручношћу, знањем и компетенцијама људи који буду долазили на одређене позиције, како бисмо оправдали очекивања наших грађана и свих оних који мисле да се у у Бијељини може радити на бољи и квалитетнији начин - истакао је Ћорић.

На питање новинара о могућим договорима лидера СНСД-а Милорада Додика са градоначелником Бијељине Мићом Мићићем, предсједник ГО СНСД Ћорић је одговорио да ће Градски одбор прво окупити своје коалиционе партнере, а касније разговарати са осталим политичким субјектима .

Предсједник Градског одбора СП-а Недељко Јовић рекао је да је жеља Социјалистичке партије да кандидат за градоначелника буде из реда СНСД-а.

- А ако буде другачије, заједно ћемо се усаглашавати. Ко год да буде кандидат мораће да поштује правила и принципе које смо данас договарали и да проводи политике које ћемо предлагати у наредном периоду - истакао је Јовић.

Овај споразум, како је речено, није ништа ново. Њиме је стављен печат на све оно што су ове странке претходних година заједно радиле на локалном и на републичком нивоу.

- Ми смо коалиција на републичком нивоу дуги низ година наше партије су у склопу коалиционог дјеловања свака у свом капацитету учиниле много за развој Републике Српске. Штета што у граду Бијељина нисмо имали у неким претходним годинама довољно подршке од стране наших грађана, јер засигурно би овај град данас био много бољи, љепши и нагомилани проблеми већ ријешени - оцијенио је Јовић.

Он је истакао да је циљ ове партије да са СНСД-ом након локалних избора ради на побољшању и унапређењу живота грађана.

- Циљ СП никада није био, а тако се и СНСД понашао у претходном периоду, да имамо одређене позиције овдје у Градској управи, да стављамо људе који нису стручни и нису компетентни, него баш напротив да једном здравом политиком направимо такав амбијент да стављамо стручне људе на одређене позиције, да ријешимо нагомилане проблеме, јер Бијељина као други град Републике Српске заслужује много више и трудићемо се да тако буде - рекао је Јовић.

На питање новинара у којој мјери ће се на изборни резултат одразити превирања у странци на републичком нивоу, Јовић је одговорио да то није, нити ће утицати на градску организацију у наредном периоду.

- Остали смо јединствени. Ми смо партија у граду која није прихватила позив 2016. године, послије историјског резултата да направи скупштинску већину са актуелним градоначелником јер се нисмо слагали са тадашњом политиком градоначелника и скупштинске већине. Све што се дешава унутар партије неће утицати на коалиционе односе - рекао је Јовић.