latinica  ћирилица
13/02/2020 |  14:08 ⇒ 14:11 | Аутор: СРНА

Шукало: Уставни суд БиХ је сахранио Дејтонски споразум

Докторанд Уставног права на Правном факултету Универзитета у Београду Марко Шукало изјавио је да Уставни суд БиХ у континуитету, а посебно посљедњом одлуком грубо крши Оквирни споразум за мир у БиХ који има карактер међународног уговора.
Марко Шукало - Фото: СРНА
Марко ШукалоФото: СРНА

- Примарна функција сваког Уставног суда би требало да буде заштитна функција Устава, међутим Уставни суд БиХ је потпуно еволуирао у репресивну институцију која себи узима за право да мијења уставну структуру БиХ која је утврђена на међународном нивоу у омјеру 49 одсто територије Републици Српској, 51 одсто Федерацији БиХ. Потребно је да и међународне институције покажу интерес да се очува онакав међународни уговор - Дејтонски споразум на који су свој потпис ставиле све стране - рекао је Шукало Срни.

Он подсјећа да је и Европска комисија у свом Аналитичком извјештају уз мишљење о захтјеву БиХ за чланство у Европској унији, а приликом дефинисања 14 кључних приоритета, навела да је неопходно ријешити питање састава Уставног суда БиХ, те изопштити стране судије из његовог састава.

- Кључни проблем у БиХ је присуство страних судија у Уставном суду, што је јединствен случај у свијету и само потврда да је БиХ "вазална држава у 21. вијеку". Да би БиХ имала икакву шансу за опстанком потребно је усвојити Закон о Уставном суду БиХ и формирати састав суда који неће бити у функцији злоупотребе Дејтонског споразума - истакао је Шукало.

Он је констатовао да је "једна од злоупотреба управо атак на пољопривредно земљиште Републике Српске".

- Наиме, Уставни суд је става да Република Српска на пољопривредном земљишту површине 85.600 хектара, што је 3,5 одсто њене територије, нема право располагања. Ово у преводу значи да, према одлуци Уставног суда, Српска није ни власник сопственог земљиштва на сопственој територији, чиме је директно повријеђен Устав и дејтонска структура подјеле територије - појаснио је Шукало.

Он је нагласио да сваки Уставни суд функционише на пресјеку политике и права, али да Уставни суд БиХ апсолутно функционише као политичка инквизиција којој је циљ развлашћивање Републике Српске.

- Против оваквих политичких одлука Уставног суда треба одговорити на политички начин, јер смо у прошлости увидјели да правним путем, уз сву могућу аргументацију није могуће доћи до правде - закључио је Шукало.