latinica  ћирилица
13/02/2020 |  14:13 ⇒ 17:43 | Аутор: СРНА

У Српској два смртна случаја од грипа

Универзитетски клинички центар Републике Српске пријавио је да су преминула два пацијента обољела од тешке акутне респираторне инфекције, која су била позитивна на вирус грипа типа А, саопштено је из Института за јавно здравство Српске.
Институт за јавно здравство Републике Српске -
Институт за јавно здравство Републике Српске

УКЦ је ова два случаја пријавио у протеклој седмици, а ријеч је о особама старије животне доби са вишеструким придруженим обољењима.

Од почетка године пријављена су четири смртна случаја обољелих од тешке акутне респираторне инфекције.

У Републици Српској су прошле седмице, од 3. до 9. фебруара, домови здравља пријавили 7.114 акутних респираторних инфекција, те 1.473 обољења слична грипу.

У болницама је пријављено 37 обољелих од тешке респираторне инфекције, наводи се у саопштењу.

Прошле седмице међу обољелима од тешке акутне респираторне инфекције 17 их је пријављено у УКЦ-у у Бањалуци, девет у добојској болници, четири у болници Бијељина, три у болници Приједор и по два случаја у болницама Зворник и Источно Сарајево.

Из Института за јавно здравство Српске наводе да је од почетка сезоне 1. октобра пријављено 73.719 акутних респираторних инфекција, 12.434 обољења сличних грипу и 287 тешке акутне респираторне инфекције.

- У овој седмици расте број пријављених акутних респираторних инфекција и обољења сличних грипу, док је број пријављених тешких акутних респираторних инфекција мањи у односу на прошлу - наводи се у саопштењу.

У Институту кажу да је појачан надзор над све три врсте инфекција, тако да све здравствене установе ревносније пријављују случајеве, јер су увидјеле значај спровођења ове врсте надзора у Републици Српској.

Највећу учесталост пријављивања обољења сличних грипу имала је регија Источно Сарајево, а најмању Бијељина и Зворник, док је највише случајева тешке акутне респираторне инфекције пријављено у добојској болници.

Обољења слична грипу најприсутнија су међу дјецом до 14 година, док је у категорији тешких акутних респираторних инфекција највише обољелих до четири године и од 30 до 64 године.

Из Института напомињу да је неопходно редовно прање руку топлом водом и сапуном, покривање уста марамицом приликом кихања и кашљања, те често провјетравање просторија, а посебну пажњу треба обратити приликом посјете пацијентима у болницама, као и особама смјештеним у установама за трајни боравак.