latinica  ћирилица
13/02/2020 |  14:37 ⇒ 14:46 | Аутор: СРНА

Гранична полиција не може сама одговорити притиску миграната

Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић истакао је да Гранична полиција није у могућности да сама одговори све већем притиску миграната, тим више што зелену границу БиХ чува један полицајац на 25 километара, саопштено је из Граничне полиције.
Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић - Фото: СРНА
Директор Граничне полиције БиХ Зоран ГалићФото: СРНА

Галић је током радног састанка са представницима Министарства унутрашњих послова Хрватске нагласио да Гранична полиција предузима све могуће мјере и поставља нове модалитете сарадње, како би ефикасније дјеловали када је ријеч о незаконитим миграцијама.

- Полицијски службеници Граничне полиције одвратили су прошле године 13.251 особу од покушаја илегалног преласка на подручје БиХ са подручја сусједних земаља - рекао је Галић и истакавши важност сарадње полицијских агенција са сусједним земљама, како би се што ефикасније дјеловало у борби против незаконитих миграција.

Током састанка разговарано је о реадмисији, мјешовитим патролама, као и о другим заједничким активностима, међу којима су и оперативне акције које се реализирају с циљем спречавања кријумчарења људи.

Посебан нагласак стављен је на нове модалитете сарадње у вези са незаконитим миграцијама, које све више притишћу границу БиХ, као и сусједних земаља.

Директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић истакао је да БиХ поштује потписани Споразум о реадмисији са Хрватском и више од 85 одсто захтјева које су власти Хрватске упутиле према БиХ, односно према Служби за послове са странцима, позитивно је ријешено.

Ујић је нагласио да функционише скраћени поступак реадмисије са Хрватском, о чему ће се у наредном периоду разговарати и са Србијом и Црном Гором, те изразио и потребу одржавања редовних састанака ради рјешавања свих отворених питања у сарадњи партнерских агенција двије земље.

Замјеник директора МУП-а Хрватске Јозо Шукер рекао је да им је задаћа да унаприједе сарадњу у свим сегментима свог дјеловања на граници Хрватске и БиХ, а нарочито након недавно одржаног састанка министра унутрашњих послова Хрватске и министра безбједности у Савјету министара.

- То се прије свега односи на унапређење система реадмисије и мјешовитих патрола, без намјере да БиХ буде 'хот-спот' за илегалне мигранте - рекао је он.

Шукер је замолио партнерске агенције у БиХ да им пруже сву потребну помоћ око навода у вези с евентуалним кршењем људских права миграната, као и навода о наводним незаконитим поступцима од хрватске полиције, како би се исти наводи истражили од мјеродавних тијела Граничне полиције БиХ.

Саговорници су закључили како је унапређење сарадње примарни циљ полицијских агенција у БиХ са МУП-ом Хрватске, те како је потребно чешће и редовније одржавање овакве врсте састанака.

Галић и Ујић, са сарадницима, одржали су данас радни састанак са представницима МУП-а Хрватске међу којима су били Шукер, начелник Управе за границу МУП-а Хрватске Зоран Ничен, начелник Управе криминалистичке полиције Антонијо Геровец, вођа Службе за незаконите миграције Звонимир Врбљани, начелник ПНУСКОК-а Маријо Ковач, полицијским официр за везу МУП-а Хрватске Денис Ерак.

Састанку је присуствовао и вршилац дужности директора Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ Ђуро Кнежевић.