latinica  ћирилица
13/02/2020 |  15:15 ⇒ 17:43 | Аутор: СРНА

Николић: Kад смо заједно, онда смо и јачи (ФОТО)

Генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић изразио је задовољство што је у Бањалуци, седми пут за редом, обиљежен Дан државности Србије и нагласио да се са овог скупа шаље порука слоге и заједништва.
Цвијановићева на пријему поводом Дана Републике - Фото: РТРС
Цвијановићева на пријему поводом Дана РепубликеФото: РТРС

- Тако треба да наставимо, јер када смо заједно, онда смо и јачи - изјавио је Николић новинарима на свечаном пријему поводом обиљежавања 15. фебруара - Дана државности Србије који је организовао у бањалучком Културном центру Бански двор.

Он је честитао празник свим држављанима Србије који живе у Српској, као и свим Србима у Републици.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да су односи Српске и Србије у свим областима добри, те засновани на братској љубави, великом политичком разумијевању и економској и финансијској подршци.

- Сигурна сам да ће наши односи и сарадња у будућности бити све јачи и да ће интеграција о којој дуго говоримо добити неке своје димензије у свим областима. Сарађујемо одлично у областима школства, здравства, привреде и много је простора остало за унапређење тих односа - рекла је Цвијановићева новинарима.

Пријем поводом Дана државности Србије (Фото: РТРС)

Предсједница Српске је свим грађанима Србије, али и Српске, честитала овај, како је рекла, велики празник.

Предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић придружио се овим честиткама, наводећи да Србија на овим просторима има најдужу историју када је ријеч о елементима државности.

- Захваљујемо Србији што је свих ових година била подршка Српској, али и БиХ. Србија подржава развој, опстанак и све оно што доноси добро за све грађане Републике и БиХ - рекао је Чубриловић.

Пријему су присуствовали и предсједник Владе Српске Радован Вишковић, министри у Влади Српске, предсједавајући Вијећа народа Српске Нада Тешановић, представници Српске у заједничким институцијама БиХ и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Свечаности су присуствовале и бројне званице из јавног, политичког, културног, вјерског и друштвеног живота.

Поводом 15. фебруара - Дана државности Србије, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је честитку генералном конзулу Србије у Бањалуци Владимиру Николићу.

Србија слави 15. фебруар - Дан државности у спомен на дан када је у Орашцу 1804. године подигнут Први српски устанак и дан када је у Крагујевцу 1835. године потврђен први Устав Књажевства Србије - Сретењски устав.

Из Генералног конзулата Србије у Бањалуци истакли су да је 15. фебруар најбитнији датум у политичком, културном и историјском календару Србије.