X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
13/02/2020 |  15:29 ⇒ 16:54 | Извор: РТРС

Додик: БиХ је у безизлазној ситуацији (ВИДЕО)

Предсједник СНСД Милорад Додик рекао је да је сарадња са Драганом Човићем, лидером ХДЗ-а БиХ у континуитету добра.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Једна од тема била је и Изборнi закон. Важно је рећи да треба доћи до реконструкције Изборног закона у дијелу да конститутивни народи морају бити легитимни бирачи своје власти. Ми ћемо у догледно вријеме предати приједлог тог Закона као и начин како елиминисати стране судије из Суда БиХ - поручио је Додик. 

Навео је да је упознао Човића да ће Српска обуставити одлучивање у органима БиХ.

- Сматрам да је ово једна од важних тренутака у БиХ - поручио је Додик.

Додик је рекао да су разговарали и о формирању власти на нивоу БиХ, али да бошњачка страна намјерно опструише, не жели да се изабере министар и замјеник министра, те измишља нове услове.

Обје странке су одлучне да обране концепт конститутивности. 

- Вјерујем да је БиХ у безизлазној ситуацији - поручио је Додик.

Истакао је да један од главних криваца међународна заједница.

- Запад има историјску одговорност да одговори на питање зашто стално подржава бошњачки концепт унитарне БиХ - поручио је Додик.

Нагласио је да су ове двије партије одлучне да одбране и питање констутивности народа у БиХ.

- Међународна заједница константо ради на томе да руши констиутивност како би измислила неку грађанску БиХ - истакао је Додик.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је да је важно ријешити питање законодавства у БиХ, те додао да су због тога важни разговори с Додиком.

- Предстоји нам много разговора на разним нивоима да бисмо функционисали као нормална земља - рекао је он.

Он је навео да је желио да се упозна о одлукама српског народа с циљем бољег разумијевања односа, те да је упознао Додика о ономе што раде у посљедње вријеме са партнерима на рјешавању питања изборног законодавства, да би коначно избори могли да буду одржани и у Мостару.

Човић је захвалио Додику за данашњи састанак, који је у континуитету договаран, а поклопио се са актуелним питањима, те изразио наду да ће оваквих сусрета бити чешће.

У сједишту Републике Српске у Источном Сарајеву данас је одржан састанак делегација СНСД-а и ХДЗ-а БиХ, које су предводили страначки лидери Милорад Додик и Драган Човић.

Уз Додика, у делегацији СНСД-а били су потпредсједници странке Жељка Цвијановић, Небојша Радмановић и Никола Шпирић, те чланови Главног одбора СНСД-а Зоран Тегелтија и Славко Митровић.

Делегацију ХДЗ-а БиХ, уз Човића, чинили су функционери ове странке Борјана Кришто, Вјекослав Беванда, Маринко Чавара и Јосип Јерковић.