latinica  ћирилица
13/02/2020 |  15:42 | Аутор: sputniknews.com

Русија ће повећати извоз пољопривредних производа у Србију

Русија намјерава да повећа извоз пољопривредних производа у Србију, одлучено је јуче је у Министарству пољопривреде Русије на састанку Руско-српске радне групе.
Жито - Фото: РТРС
ЖитоФото: РТРС

- Заинтересовани смо да повећамо извоз жита, меса, рибе и млијечних производа у Србију. Да би додатно побољшала билатералне трговинске односе, Русија је саставила списак домаћих компанија - потенцијалних извозника пољопривредних производа у Србију - рекао је замјеник руског министра пољопривреде Сергеј Левин.

На састанку су учестовали представници руске и српске радне групе – Сергеј Левин и српски државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Богдан Игић.

Они су разговарали о сарадњи Русије и Србије у области пољопривреде, а такође и о ветеринарском и фитосанитарном надзору. Левин је истакао позитиван тренд развоја трговинских односа у пољопривредној индустрији.

Према његовим ријечима, пољопривредна трговинска размјена земаља прошле године порасла је за седам одсто - на 481 милион долара, док је извоз из Русије порастао за 17 одсто и достигао 90 милиона долара.

Русија углавном извози у Србију разне прехрамбене производе, сунцокретово уље и живину, индустријски дуван и цигарете, а увози воће, сир, соју и поврће.

Богдан Игић је истакао да је Србија спремна да повећа залихе живине, сира и кондиторских производа из Русије. Стране су се договориле да у блиској будућности посјете делегације представника пословних кругова, како би организовале преговоре о снабдијевању пољопривредном робом.

Учесници састанка су похвалили конструктиван дијалог између надзорних органа двију земаља у области ветеринарске и фитосанитарне контроле. Извјештај о састанку радне групе биће представљен током састанка Руско-српског комитета за трговинску, економску и научно-техничку сарадњу, који ће бити одржан у марту у Казању.