latinica  ћирилица
13/02/2020 |  16:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Британски министар финансија неочекивано поднио оставку

Британски министар финансија Саџид Џавид је неочекивано данас поднио оставку на ту функцију, изненадивши финансијска тржишта и политичке ескперте у земљи. Британски премијер Борис Џонсон је за новог шефа државних финансија именовао Риши Сунака, јавља Ројтерс позивајући се на саопштење Владе.
Британска Влада (Фото: antenam.net) -
Британска Влада (Фото: antenam.net)

Телевизија ЦНБЦ преноси да оставка долази након што је Џонсон данас почео реконструкцију свог кабинета, и да је тим поводом и јавни тужилац Велике Британије, Џофри Кокс, такође поднио оставку.

Према медијским извјештајима, додаје америчка телевизија, Џавиду је понуђена прилика да остане министар финансија под условом да отпусти све своје савјетнике, што је он одбио и одлучио да поднесе оставку.

Џавид је на функцији министра финансија био од јула прошле године, када је Џонсон први пут именован за премијера. Он ће у анале ући као британски шеф финансија који је најкраће обављао ту дужност у посљедњих 50 година.

Његов наследник Сунак (39) претходно је обављао функцију главног секретара Трезора, што је друга по рангу функција иза министра финансија.