latinica  ћирилица
13/02/2020 |  18:52 ⇒ 14/02/2020 | 07:35 | Аутор: СРНА

Додик упознао амбасадоре земаља Квинте са ставовима Српске

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упознао је амбасадоре земаља Квинте са ставовима званичника Републике Српске након одлуке Уставног суда БиХ у вези са Законом о пољопривредном земљишту Српске.
Предсједништво БиХ - Фото: РТРС
Предсједништво БиХФото: РТРС

Према сазнањима Срне, амбасадори САД, Велике Британије, Француске, Њемачке и Италије дошли су на састанак у зграду Предсједништва БиХ на позив српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Додик им је пренио закључке са јучерашњег састанка званичника Републике Српске, односно да представници у заједничким институцијама БиХ обустављају рад на одлучивању о било којем питању из надлежности органа БиХ док не буде усвојен закон о Уставном суду БиХ у чијем саставу не би било страних судија, те да ће та одлука бити потврђена на посебној сједници парламента Народне скупштине Републике Српске, која ће бити одржана у понедјељак, 17. фебруара.

Он је појаснио да је овај закључак услиједио након одлуке Уставног суда БиХ да је члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Српске којим је прописано да пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посјед Српске у супротности са Уставом БиХ, односно да је Уставни суд утврдио да је ријеч о искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине.