latinica  ћирилица
13/02/2020 |  19:31 ⇒ 14/02/2020 | 07:40 | Аутор: РТРС

Институције Српске имају право да се успротиве одузимању надлежности

Од данас се спроводи закључак власти и опозиције у Републици Српској, о обустављању рада у одлучивању, о питањима из надлежности органа БиХ, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Поручио је да, ако не буде договора о одласку странаца из Уставног суда БиХ, неће бити ни Босне и Херцеговине. Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да институције Српске имају право да се успротиве дугогодишњим настојањима бошњачких политичара, да се Српској одузму надлежности.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик каже да је Српска након покушаја Уставног суда БиХ да јој одузме пољопривредно земљиште дошла до зида и морала оштро реаговати. Увјерава да нису у праву они који мисле да ће реаговања из Српске брзо утихнути и да њене вође неће ићи до краја.

- Ја им кажем да смо кренули на пут без повратка, на пут изласка из Босне и Херцеговине. Ми ћемо то урадити и неће нас зауставити ни Америка, нити било ко други јер сматрамо да је Дејтонски споразум срушен, прије свега интервенцијама међународног фактора - поручио је Додик.

Додик је за РТС изјавио да је концепт Уставног суда БиХ кажњавање и урушавање Српске. Зато, на основу политичког јединства које постоји о одласку страних судија од народних посланика очекује закључке који ће дефинисати снажнију заштиту Српске.

- Овдје није ријеч о томе да ли је нешто уставно или не, већ о отимачини 94.000 хектара земљишта у Српској којима сада треба да управљају институције БиХ. Да то није у реду говори и чињеница да смо провели приватизацију државне имовине, исте оне имовине коју сада хоће да нам отму горе на нивоу БиХ и у том контексту да нам наметну и праксу чак и преиспитивања извршених приватизација - навео је Додик.

Да Српска више не може да трпи урушавање које су јој проузроковали високи преставници и странци у Уставном суду БиХ, каже предсједница Републике Жељка Цвијановић.

- Три стране судије служе као дио гласачке машинерије која, по правилу, ради на штету Републике Српске. Излазе из свог уставног оквира не штите устав већ нормирају и доносе нова правила која служе измјени система заснованог на Дејтонској бази. Наравно да Република Српска има одговор на те ствари - истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева је у интервјуу за СРНУ нагласила да је највећи проблем Босне и Херцеговине што нема отвореног разговора конститутивних народа. Ситуацију, каже, усложњава и то што се Бошњаци, умјесто да заједно са остала два народа рјешавају проблеме, ослањају на наклоњене странце.

- Нећемо више да трпимо атмосферу у којој стално треба да се бранимо од нападача, умјесто да радимо оно што треба да радимо оно што је наш посао, да видимо како можемо да учинимо више на плану економије, социјалних права, инфраструктуре... - навела је предсједница Српске.

Да је примио формални захтјев предсједнице Цвијановић и почео припреме за важну сједницу потврђује предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић.

- Сутра је заказан колегијумм по захтјеву Предсједнице Републике Српске, ја ћу предложити да то буде понедељак. Више детаља ћемо знати након сутрашњег колегијума јер треба још неке ствар завршити - поручио је Чубриловић.

Шеф клуба посланика СНСД-а Игор Жунић очекује потпуно јединство политичких партија из Српске на тој сједници. Посланик ове странке Недељко Ћорић каже да одлуке Уставног суда БиХ указују на мајоризацију два од три конститутивна народа.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Недељко Ћорић изјавио је данас да одлуке Уставног суда БиХ указују на мајоризацију два од три конститутивна народа.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић упозорава на већ најављене, нове апелације Бошњака који ће покушати да оспоре власништво Српске и над шумским богатством, школама, вртићима. Из ПДП-а наглашавају да је одлука Уставног суда БиХ непотребна и на трагу праксе која свима штети. Подржавају одговор институција Српске.

- Мени је драго што је ПДП подржао, али опрезно, јер разлога за опрез са СНСД-ом имамо. Прошлост нам је више пута потврдилиа да су овакве ствари злоупотребљаване - сматра Младен Иванић почасни предсједник ПДП-а.

Да су одлуке Уставног суда коначне и обавезујуће данас је нагласио шеф Делегације Европске уније у БиХ Јохан Затлер.
Правобранилац Српске нуди аргументе за тезу да су те судије нарушиле правна начела у случају пољопривредног земљишта.

- Својинско – правни одоноси у БиХ су регулисани Уставом БиХ и Уставом Републике Српске и у искључивој су надлежности ентитета. То је став и Венецијанске комисије али и низом одлука Уставног суда БиХ, пријашњих одлука - нагласио је Милимир Говедарица  правобранилац Републике Српске.

У Борачкој организацији немају дилему. Сматрају да је Уставни суд БиХ овако одлучио с циљем да проузрокује незадовољство у Српској. Предсједник БОРС-а Миломир Савчић каже да је ова одлука неспроводива, а прије свега неправедна.